marlou335 Dag 15: Marlou van Rhijn inspireert favela-jeugd in Rio tijdens GEO-project
marlou970

Dag 15: Marlou van Rhijn inspireert favela-jeugd in Rio tijdens GEO-project

“Als Nationaal Olympisch Comité wil Nederland niet naar Rio om alleen medailles te winnen. Wij willen ook graag onze kennis en kunde ter beschikking stellen, zodat we verdere invulling geven aan de Olympische waarden Respect, Vriendschap en Excelleren.”, blogt NOC*NSF-directeur Gerard Dielessen in december 2012. NOC*NSF heeft dan al besloten om met de stad Rio een bijdrage te leveren aan het GEO-scholenproject, de Ginasio Experimental Olympico, in Rio de Janeiro, een plan dat in de jaren daarop gestalte krijgt. 

De GEO-scholen, nu drie in getal, zijn een initiatief van de stad Rio en liggen aan de rand van de favela’s. Door het unieke leerplan, de bijzondere werkwijze en de beschikbare faciliteiten dragen de scholen nadrukkelijk bij aan de verbetering van de sociale omstandigheden en het professionaliseren van het onderwijs. Op GEO-scholen volgen leerlingen de hele dag les met minimaal twee uur sport en vijf maaltijden per dag. Dit is uitzonderlijk voor openbare scholen in Rio.

Oktober 2014, atlete Marlou van Rhijn reist naar Rio de Janeiro. De winnares van goud en zilver op de Paralympische Spelen van London 2012 is de vijfde sporter die in het kader van de GEO-betrokkenheid van NOC*NSF in de Braziliaanse stad atletiekclinics verzorgt voor de leerlingen van de scholen, aan de rand van de sloppenwijken van de metropool. Oud-zwemmers Marleen Veldhuis en Johan Kenkhuis, gouden volleyballer van Atlanta 1996 Ron Zwerver en oud-judoka Elisabeth Willeboordse gingen Van Rhijn voor. 

Marlou van Rhijn is enthousiast over haar bijdrage. Het inspireren van jongeren door het geven van trainingen en lezingen vindt de atlete één van de leukste dingen om te doen naast het sporten. “Wat ik eigenlijk probeer over te brengen is hoe je met behulp van sport je droom kan verwezenlijken”, vat de Noord-Hollandse haar bijdrage in Brazilië bondig samen. Ze geeft daarmee invulling aan de rol die NOC*NSF in het GEO-scholenproject wil vervullen: kennis en expertise van NOC*NSF en die van haar partners benutten om de kwaliteit van het leerplan van de scholen te verhogen en de persoonlijke ontwikkeling van de scholieren, docenten en medewerkers te stimuleren en de Olympische waarden uitdragen.

De leerlingen hebben bewondering voor Van Rhijn, die hen haar levensverhaal vertelt over hoe ze als gehandicapt meisje in de topsport belandde en Paralympisch goud veroverde: “Je moet wel heel veel doorzettingsvermogen hebben om dat niveau te kunnen bereiken”, zegt een student. “Ze heeft heel veel obstakels moeten overwinnen, ze is echt een voorbeeld”, vult een ander aan. De leerkrachten krijgen tips van Van Rhijn, bijvoorbeeld over hoe om te gaan met gehandicapte kinderen en dat het belangrijk is vooral plezier te hebben in sport.

NOC*NSF-directeur Dielessen ziet het goedkeurend aan: “Normaal gesproken komen deze kinderen uit de favela’s hier niet mee in aanraking. De inspiratie die onze topatleten hier brengen is voor ons een heel belangrijke legacy om ook wat te brengen en achter te laten in Rio en niet alleen straks in 2016 wat te halen.”

In 2015 zullen in mei en oktober opnieuw Nederlandse topsporters de GEO-scholen bezoeken.

>> Meer over het GEO-project op www.nocnsf.nl/rio2016/geo.
Deel dit via: