NOC*NSF-directeur Gerard Dielessen over sport en internationale politiek in 2014

Dag 14: Gerard Dielessen over sport en internationale politiek in 2014

Als één jaar bewezen heeft dat sport en (internationale) politiek alles met elkaar te maken hebben, is het 2014 wel. Dat begon al direct in 2014 met de Olympische en Paralympische Spelen in Rusland. Een halfjaar voor aanvang nam het Russische parlement een wet aan, waarin het werd verboden om ‘onder minderjarigen propaganda te maken voor niet-traditionele seksuele relaties’. Deze veelbesproken wet - algeheel gezien als anti-homowet - leidde internationaal en ook in Nederland tot afschuw en ophef. De Britse acteur en schrijver Stephen Fry schreef in 2013 een emotionele open brief in onder andere de Volkskrant en riep op tot een boycot van Sochi 2014. De VN vroegen om intrekking van de wet, net als de sportministers van de EU, onder wie Edith Schippers.

Dat de Olympische en Paralympische Spelen georganiseerd werden in een land met duidelijke andere normen en waarden ten opzichte van bijvoorbeeld seksuele geaardheid, was aanleiding voor NOC*NSF om in Sochi tijdens de Spelen een kort symposium te organiseren over het ‘Sport en mensenrechten’.

“Sochi 2014 was aanleiding en vormde het goede decor om het over sport en mensenrechten te hebben”, aldus algemeen directeur van NOC*NSF, Gerard Dielessen. Aan het symposium namen naast onder anderen VWS-minister Edith Schippers, Amnesty International-directeur Eduard Nazarski en de algemeen directeur van de NOS, Jan de Jong, deel.

“Ik ben erg blij met de uitkomst van onze bijeenkomst” vertelt Gerard Dielessen. “De algemene conclusie was dat er op het moment van het toewijzen zelf veel meer naar mensenrechten moet worden gekeken. Dat geeft sporters van alle nationaliteiten de ruimte om als de keuze eenmaal is gemaakt, zich helemaal op de sport te kunnen concentreren. Want wij hechten zeer aan de goede gewoonte dat topsporters van over de hele wereld overal met elkaar kunnen sporten zonder dat ze elkaar kwalijk nemen wat hun regeringen allemaal doen. Dit principe is een groot goed en maatschappelijk zeer waardevol. Zo kan je sportcontacten tussen landen zo lang mogelijk in stand te houden. Het is daarom ook zo goed dat het IOC nu, nog net in 2014, al heeft besloten om het tegengaan van discriminatie vanwege seksuele oriëntatie zowel in het Olympische Handvest als in de toekomstige Hostcity-contracten op te nemen.”

Tussen de Olympische en Paralympische Spelen (24 februari tot 7 maart) ontstond op de Krim grote spanning. Tijdens de Paralympische Spelen (7 t/m 16 maart) namen de spanningen op de Krim toe. Vanwege de openlijke politieke en veronderstelde militaire steun van Rusland aan de opstandelingen op de Krim, bezocht zowel het kabinet als het Koninklijk Huis deze Paralympische Spelen niet.

Gerard Dielessen over die periode: “Vrijwel direct na de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen van Sochi 2014 namen de internationale spanningen met Rusland in een hoog tempo toe. Dat betekende dat we doorlopend samen met betrokken autoriteiten, de teamleiding en ons bestuur de afweging moesten maken of we met een vervroegde terugkeer van Paralympic TeamNL te maken zouden kunnen krijgen. Daarbij stond de veiligheid van het team voorop.”

De internationale spanningen met Rusland liepen na de Paralympische Spelen alleen maar verder op. “Rusland staat er internationaal, en helemaal in Nederland, niet goed meer op.” Gerard Dielessen ziet het krediet van Rusland in de sportwereld sterk afnemen. “Het gewapende conflict in Oekraïne en de verschrikkelijke ramp met de MH 17 waarbij zoveel slachtoffers vielen, zorgden er zelfs even voor dat de sport onderdeel van de EU boycot leek te worden.”

“En ook nu aan het einde van het jaar hebben sporters het er persoonlijk lastig mee om in Rusland aan grote evenementen deel te nemen. Ik vind het erg dapper als deze sporters uiteindelijk de principes van de sport zelf, namelijk om met elkaar te sporten ongeacht afkomst en politieke opvattingen, daarbij zwaarder laten wegen.”

NOC*NSF zal de ervaring en kennis opgedaan in 2014, gebruiken om nog in 2015 in het kader van sport en integriteit, een vervolg aan het thema ‘Sport en mensenrechten’ te geven.
Deel dit via: