wo 10 okt 2018
Youth Olympic Games 2018 zet een nieuwe standaard

breakdance300 1

Wat een heerlijke en enthousiast makende sfeer op het Urban Park van de Youth Olympic Games (YOG2018) in het centrum van Buenos Aires. Skateboarden, breakdance, klimmen, freestyle BMX staan voor het eerst op het programma van de YOG en het Argentijnse publiek geniet vol overgave. De toeschouwers staan gedisciplineerd in de rij om uiteindelijk een plaatsje op de tribune te bemachtigen bij een van de Urban Sports. En als dat niet lukt, geen nood. Want dan geniet je gewoon vanaf het grasveld naast de venue en kijk, of beleef je met duizenden andere liefhebbers de kunsten van een van de deelnemende atleten aan de 3e Jeugd Olympische Spelen op dit fraai vorm gegeven Urban Park, vlak bij de oude haven van Buenos Aires waar trouwens de roei- en kajak wedstrijden plaatsvinden.

En waar de toeschouwers aan weerszijden van het parcours rijen dik staan te kijken naar de prestaties van de jonge atleten, afkomstig uit meer dan 200 landen. Wat een heerlijke ervaring om een middag van deze vernieuwingen en innovaties te genieten. En ook nog eens te zien hoe onze 16-jarige Vicky Bergmans zich bij het breakdance plaats voor een plaats bij de laatste acht nadat meer dan 3.000 breakdancers zich via, onder meer een video-voorronde, hebben geprobeerd zich te plaatsen voor dit YOG onderdeel. 

opening buenos aires300

De Youth Olympic Games in Buenos Aires zet wat mij betreft een nieuwe standaard in vergelijking met de eerdere jeugdspelen in Singapore (2010) en Nanjing (2014). Alleen al de openingsceremonie was een voorbeeld van innovatie en kostenbesparing. Afgelopen zaterdag werden de Spelen in het hart van Buenos Aires geopend met een spetterende show die zich afspeelde op en rondom de beroemde 60 meter hoge obelisk op de Avenue 9 de Julio. Met prachtige projecties en acrobaten die, hangend aan touwen, de sporten uitbeeldden die op het YOG programma staan werden de ruim 200.000 toeschouwers en 4.000 deelnemers op een spectaculaire manier vermaakt.

De stad als decor gebruiken is niet eerder gebeurd tijdens een openingsceremonie van een groot sportevenement. Iedereen die ik direct na afloop en de dagen daarna sprak was onder de indruk van deze innovatieve en effectieve aanpak. En gratis toegankelijk voor de inwoners van Buenos Aires. Zoals alle sportevenementen van de YOG die voor niets zijn te bezoeken. Liefhebbers moesten zich van tevoren registeren en kregen daarna een polsband met een chip waarmee ze deze week overal naar binnen kunnen. Voorafgaand aan het Olympische evenement hadden zich al meer dan 500.000 mensen aangemeld. 

Misschien is dat de verklaring voor de enorme toeloop van het publiek bij eigenlijk alle evenementen. Even had ik het idee dat het Urban Park met zijn wedstrijden, side-events, harde beatmuziek en foodtrucks een uitzondering zou zijn ten opzichte van de andere venues in de stad. Maar ook in het Green Park en Olympic Park heel veel mensen, en niet alleen in het weekeinde.

rij buenos aires300

Buenos Aires is dezer dagen dus helemaal in de ban van Jeugd Olympische Spelen. Veel meer dan ik heb meegemaakt tijdens de edities van 2010 en 2014. Dat betekent een groot compliment voor de Argentijnse organisatie. 

Tijdens het evenement besloot het Internationaal Olympisch Comité de YOG 2022 te gunnen aan Dakar In Senegal. Thomas Bach daar over: "It’s time for Africa". Voor het eerst zal een Olympisch sportevenement plaatsvinden op het Afrikaanse continent. Toch ook een soort innovatie. Zo wordt het door onze Afrikaanse collega’s ook ervaren. De YOG 2022 wordt gevoeld als een verantwoordelijkheid van heel Afrika en niet alleen van Senegal. Met de keuze voor Senegal laat het IOC zien dat ze thema’s als diversiteit en inclusiviteit daadwerkelijk serieus neemt. Een goede ontwikkeling die bijdraagt aan de missie van het IOC: Making a Better World Through Sport. Of zoals wij bij NOC*NSF graag zeggen: We winnen veel met sport.

Nog even terug naar het Urban Park in Buenos Aires, waar de muziek onophoudelijk uit de luidsprekers dendert en waar de mensen al weer in de rij staan voor de verschillende Urban onderdelen. Uiteindelijk wordt onze Vicky achtste bij het Breakdance. Een prachtprestatie. Kijk voor meer topmomenten tijdens de YOG2018 naar dit filmpje en geniet.

Gerard Dielessen

Algemeen Directeur NOC*NSF

Lees hier de eerdere blogs van Gerard Dielessen

Talent TeamNL staat in Buenos Aires onder leiding van chef de mission Mark Huizinga en telt 41 sporters. Zij komen aan de start in 19 verschillende disciplines. Vier jaar geleden nam Nederland in Nanjing dertien medailles mee naar huis. Drie leden van die ploeg die in China uitkwam, wisten twee jaar later al door te dringen tot de equipe van Rio 2016. Kijk hier voor het laatste nieuws over Talent TeamNL in Buenos Aires.

Blog

Youth Olympic Games 2018 zet een nieuwe standaard.

breakdance332
Deel dit via: