do 25 jun 2015
Goud voor Fontijn, zilver voor estafettezwemsters

fontijn medal 400Nouchka FontijnFoto: Getty Images
BAKU - Boksster Nouchka Fontijn heeft een gouden medaille veroverd op de Europese Spelen in Baku. De boksster klopte in de finale in het middengewicht (69-75 kg) de Zweedse Anna Laurell Nash.

Boksen
Er bestond geen twijfel over wie de de sterkste was in de boksfinale. De jury was dan ook unaniem in zijn besluit om Fontijn als winnares aan te wijzen. Het brons ging naar de Poolse Lidia Fidura en de Duitse Sarah Scheurich.

De 27-jarige Schiedamse keek tevreden terug op het toernooi. "De sterkste bokssters waren hier en ik heb vier goede partijen gebokst. Deze titel weegt zeker zo zwaar als een Europese titel".

Lees er hier meer over.Zwemmen
De Nederlandse estafettezwemsters hebben in Baku op het jeugd EK, dat onderdeel is van de Europese Spelen, een zilveren medaille gewonnen op de 4x100 meter wisselslag. Rusland bleef het Nederlandse kwartet voor, Groot-Brittannië tikt als derde aan.

Voor Nederland zwom Iris Tjonk de eerste 100 meter rugslag, waarbij ze als derde overgaf aan schoolslagzwemster Tess Schouten, die na het keerpunt een plaats prijs moest geven. Josien Wijkhuijs hield op de vlinderslag stand op de vierde plek, waarna Marrit Steenbergen al voor het keerpunt op zilveren koers lag. Rusland tikte in 4.03.22, Nederland in 4.07.99.

Lees er hier meer over
mooren300Jeroen MoorenFoto: Getty Images
Judo
Voor de judoka's staat in Baku de Europese titel op het spel. Op de eerste dag van het judotoernooi grepen Sanne Verhagen en Jeroen Mooren naast het brons en sneuvelde Birgit Ente in de kwartfinales.

Mooren ging in de klasse tot 60kg voortvarend op weg naar de halve finales. Hij won achtereenvolgens van de Fransman Limaré op een golden score, klopte de Brit McKenzie en wierp in de kwartfinales de Georgiër Amrian Papinasjvili op de rug. In de halve finales was de Rus Moedranov, die later ook het goud veroverde, te sterk. In de strijd om brons lukte het de 29-jarige Nijmegenaar niet een vroeg opgelopen achterstand ongedaan te maken, waardoor de Zwitser Chammartin het brons greep.

Sanne Verhagen had in de klasse tot 57kg het brons ook voor het grijpen, maar verloor in de strijd om plaats drie van de Kosovaarse Gjakova. De 22-jarige judoka uit Best begon sterk met een zege op ippon tegen de Spaanse Bellorin en won in de tweede ronde van de Roemeense Ohai. Ijn de kwartfinales kreeg de nummer drie van het vorige WK een straf te veel tegen de Portugese Monteiro, die doorstoomde naar het goud. Verhagen won nog wel de herkansing van de Oostenrijkse Filzmoser, maar verloor daarna van Gjakova.

Birgit Ente eindigde op de zevende plaats in de klasse tot 52kg. Voor de 26-jarige Haarlemse ging het tot aan de kwartfinales prima met zeges op de Hongaarse Maras (waza-ari) en de Israëlische Cohen (ippon). In de kwartfinales lag Ente echter binnen een minuut zelf op de rug tegen de Franse Euranie. In de herkansingen bleek de Roemeense Florian te sterk. Het goud was voor de Roemeense Chitu, voor Euranie (zilver) en Kraeh (Dui) en Kuziutina (Rus).

Basketbal
Voor de basketbalsters zittten de Europese Spelen er op. Oranje verloor in de achtste finales van Rusland met 20-12. In de groepsfase had Nederland ook zijn duels tegen Griekenland, Azerbeidzjan en Zwitserland al verloren.
Baku 2015 Goud voor Fontijn, brons voor estefattezwemsters. fontijn medal 332
Deel dit via: