za 20 feb 2016
Zilver shorttracker Tjerk de Boer op mixed NOC team relay

deboer300Jaszapati, De Boer, Moore en Shigehiro (v.l.n.r.)Foto: IOC
GJOVIK - Shorttracker Tjerk de Boer heeft tijdens de Jeugd Olympische Spelen een zilveren medaille gehaald op de mixed NOC team relay. Gioya Lancee werd met haar team vierde.

De Boer was ingedeeld bij de Japanner Kiichi Shigehiro, de Australische Julia Moore en de Hongaarse Petra Jaszapati. Lancee vormde een team met de Japanse Shione Kaminaga, de Duitser Moritz Kreuseler en de Chinees Ma Wei,

De teams met de Nederlanders troffen elkaar in de eerste halve finale, die een spectaculair schouwspel opleverde. Van de ploeg die aan de leiding lag gleed de Koreaanse Lee bij het uitkomen van een bocht onderuit, waarbij de ploeg van De Boer de terug in de baan glijdende schaatsster ternauwernood kon uitwijken. De ploeg van Lancee, die net afloste, duikelde met twee man over de ongelukkige Lee heen. De ploegen van Lee en Lancee waren in het vervolg gezien en veroordeeld tot de B-finale. "In het begin kwamen we een beetje achterin, maar na de val hadden we meteen best een grote voorsprong", zei De Boer.

In de finale, met De Boer, lag het veld dicht bijeen. Een vroege valpartij zette een van de finalisten al meteen op achterstand. "Toen was het even zoeken naar de goede positie", analyseerde De Boer. Naarmate de wedstrijd vorderde draaide het uit op een strijd tussen het team van de 16-jarige Fries uit Weidum en het team met Stijn Desmet (Bel), Quentin Fercoq (Fra), de Koreaanse Jiyoo Kim en de Noorse Ane By Farstad. 

"We hadden beide drie goede rijders en we probeerden die van hen zich leeg te laten rijden door hen te volgen en er dan aan het einde overheen te gaan". Die strategie slaagde net niet. Bij het ingaan van de laatste twee ronden wist Fercoq daarbij de snelle Japanner Shigehiro goed te blokken, waardoor de ploeg van De Boer zilver won. Na twee tiende plaatsen op de individuele afstanden was De Boer blij met zijn medaille. "Die individuele afstanden waren niet zo sterk, maar dit maakt veel goed".
Deel dit via: