wo 21 dec 2016
Young Talent 2016: Turnster Eythora Thorsdottir

thorsdottir300Eythora ThorsdottirFoto: ANP

AMSTERDAM - Bij het NOS | NOC*NSF Sportgala 2016 is bekend gemaakt wie als Young Talent is uitgeroepen. Turnster Eythora Thorsdottir werd verrast met de Young Talent Award 2016, mogelijk gemaakt door Nederlandse Loterij. De prijs geeft aan dat ze bijzondere prestaties heeft geleverd, waarvan gehoopt wordt dat ze die de komende jaren een prachtig vervolg kan geven.

De achttienjarige Thorsdottir kwalificeert zich bij de Olympische Spelen in Rio met een elfde plaats voor de finales van de individuele meerkamp. In de finale verbetert ze zich nog verder en eindigt op de negende plaats. Dit is de hoogste klassering van een Nederlandse turnster ooit. Met haar score van 57.632 is Eythora na de bronzen Aliya Mustafina de beste turnster uit Europa. Met het Nederlands landenteam wordt ze, als jongste teamlid, daarnaast ook nog zevende.

Eythora Thorsdottir geldt in het turnen als het internationale voorbeeld waar het gaat om haar zeldzame elegantie en haar ritmische bewegingen. Ze scoort een hoge D-score, een hoge E-score, en een torenhoge artistieke score. Haar roots liggen in IJsland, maar de geboren Nederlandse koos er heel bewust voor om een plek in het Nederlandse turnteam te veroveren. Ze woont met haar familie in Poortugaal en traint met coach Patrick Kiens bij SV PAX Haarlemmermeer in Hoofddorp.

Criteria

De beoordeling van het Young Talent gebeurt op basis van de voordracht van bonden. Hij of zij heeft uitstekende prestaties geleverd op juniorenniveau, en ook al geroken aan het topniveau in het seniorenveld. Er wordt van hen verwacht dat ze hun stijgende lijn doorzetten op seniorenniveau en dat ze kans maken om het podium van de wereldtop te halen.

Verkiezingsprocedure

Sportbonden doen een voordracht, technische staf van NOC*NSF en de individuele vakjuryleden kunnen aanvullen. Op basis van die voordrachten wordt een lijst samengesteld. Het is een lastige categorie om te beoordelen, met name omdat de meeste sporters en hun prestaties nog vrij onbekend zijn. Dit geldt voor de vakjuryleden, maar nog meer voor de sporters bij het Sportgala. Daarom is per 2016 besloten dat de vakjury in deze categorie niet meer nomineert, maar dat de juryleden zich individueel goed verdiepen in de verschillende kandidaten en na gezamenlijk overleg direct de winnaar van de Young Talent Award bepalen. De naam van dit Talent wordt bekend gemaakt op de avond van het Sportgala.

De vakjury 2016 bestaat uit de volgende personen:

  • Pieter van den Hoogenband, winnaar FBK Carrièreprijs, Sportman van 1999, 2000, 2004
  • Esther Vergeer, Paralympisch sporter van 2002, 2003, 2005, 2008, 2010
  • Marianne Timmer, Sportvrouw van 1998, coach
  • Charles van Commenée, vanuit de doelgroep coaches, als voormalig technisch directeur NOC*NSF en UK Athletics
  • Guus Hiddink, Coach van het Jaar 2002 en 2005, coach
  • Hans Klippus, sportjournalist
  • Ewoud van Winsen, sportjournalist
  • Jeroen Bijl, Manager Topsport NOC*NSF, tevens voorzitter van de vakjury

>> Klik hier voor een overzicht van de winnaars van de diverse talentprijzen.

Sportgala

Young Talent 2016 voor turnster Eythora Thorsdottir.

thorsdottir332
Deel dit via: