vr 31 mrt 2017
Succesvolle Duale Carrièredag over combinatie van topsport en onderwijs

ARNHEM - Op vrijdag 24 maart jl. heeft de jaarlijkse Duale Carrièredag plaatsgevonden. Voor deze dag waren sportbonden én onderwijsinstellingen uit zowel het secundaire als hoger onderwijs uitgenodigd. In totaal hebben 115 deelnemers de bijeenkomst bijgewoond.

In de ochtend is een toelichting gegeven op het Gold in Education and Elite Sport (GEES) onderzoeksprogramma. Aan dit onderzoek hebben negen Europese landen geparticipeerd. Het staat in het teken van het identificeren van de competenties die een talent/topsporter moet hebben om zijn sport met onderwijs te kunnen combineren, èn het vaststellen van de competenties die een (duale carrière)begeleider dient te beheersen om een topsporter te kunnen adviseren over zijn/haar duale carriere. In het onderzoek is ook onderzocht welke tools en methodieken ingezet kunnen worden in de begeleiding van talenten/topsporters.

Het tweede deel van de ochtend zijn de resultaten van het Nederlandse deel van het onderzoek toegelicht. Vervolgens hebben de Schotse, Zweedse en Belgische collega’s een presentatie gegeven van hun onderzoeksresultaten en werden de vervolgstappen besproken die gemaakt zijn om de duale carrière nog beter in te richten.

Tijdens de workshopronde in de middag zijn sportbonden en onderwijsinstellingen met elkaar in gesprek gegaan om de knelpunten te identificeren en tot oplossingsrichtingen gekomen. 

Er wordt met tevredenheid terug gekeken op de Duale Carrièredag. Eind april worden de Nederlandse resultaten definitief beschikbaar gesteld. De komende periode wordt in samenwerking met CTO’s en RTO’s gekeken naar het organiseren van regionale bijeenkomsten om tot samenwerkingsafspraken te komen tussen topsportprogramma’s en onderwijs. Ervaring en kennis van onze buitenlandse collega’s gaat gebruikt worden om het scholingsprogramma van de topsportleefstijlcoaches en loopbaanbegeleiders vorm te geven. Tevens wordt gestart met het project ‘transitiezorg’. Hierbij krijgen talenten en topsporters gedurende hun sportcarrière begeleiding in het combineren van sport en studie en gestopte topsporters kunnen begeleiding krijgen bij de overstap naar de maatschappelijke carrière. 

Indien u meer wilt weten over het combineren van topsport en onderwijs verwijzen wij u naar www.gees.eu of naar www.nocnsf.nl/topsportenonderwijs. Op de website van GEES vindt u ook het handboek met tools & methodieken die gebruikt kunnen worden in de begeleiding van topsporters rondom hun duale carrière.

Deel dit via: