do 23 jun 2016
Minister Schippers investeert miljoenen in de sport

Schippers Dopingconferentie ANP 300x200

ARNHEM – Om meer mensen aan het sporten te krijgen en om de Nederlandse topsportambities waar te maken, investeert minister Edith Schippers van VWS de komende jaren miljoenen euro’s in de sport. Dat schrijft ze donderdag aan de Tweede Kamer. NOC*NSF-directeur Gerard Dielessen reageerde verheugd. “Ik ben blij dat Edith Schippers als minister van sport de positie van de Nederlandse sport verder wil versterken.”

De belangrijkste extra investeringen zijn 1,5 miljoen euro voor topsportprogramma’s, 2 miljoen voor de toelage van topsporters die niet in hun eigen onderhoud kunnen voorzien en 6 miljoen voor maatschappelijke relevant sportonderzoek. Ook werkt Schippers aan een regeling om topsporters te ondersteunen bij een overstap naar een maatschappelijke carrière.

Dielessen: “De aankondiging dat zij voor topsporters meer geld uit zal trekken voor zowel de inkomsten tijdens de sportcarrière als voor de mogelijkheden om daarna zonder problemen aan een tweede carrière te kunnen beginnen, zien wij als een krachtige aanmoediging voor het huidige TeamNL om in Rio optimaal te presteren. Voor de voor de vele talenten die nu nog dromen van deelname aan grote sportevenementen zoals de Olympische en Paralympische Spelen biedt dit een mooi perspectief voor hun toekomst.”

De investering van 1,5 miljoen euro in de topsport is nodig omdat de inkomsten uit loterijen zijn tegengevallen. Daardoor heeft sportkoepel NOC*NSF moeten bezuinigen op de topsportprogramma's. Vanaf 2018 moeten de inkomsten uit de Lotto en de Staatsloterij weer van dien aard zijn dat het ministerie niet meer hoeft bij te springen.

Verder laat de minister programma's ontwikkelen om vooral meer ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking aan het sporten te krijgen. Ook gaan topsporters clinics en presentaties geven op scholen, in buurten en bij sportverenigingen. Ze kunnen op die manier als rolmodel fungeren en een bijdrage leveren aan het in beweging krijgen van jong en oud, aldus Schippers.

 

NOC*NSF

Minister Schippers investeert miljoenen in de sport.

Schippers Dopingconferentie ANP 332x269
Deel dit via: