di 15 dec 2015
Joop Zoetemelk ontvangt Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs

Joop Zoetemelk FBK Award 200x300Joop Zoetemelk met de FBK AwardFoto: NOC*NSF
AMSTERDAM - Wielrenner Joop Zoetemelk heeft dinsdagavond tijdens het NOS │NOC*NSF Sportgala de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs ontvangen. De winnaar van vorig jaar, Rintje Ritsma, overhandigde hem in de RAI in Amsterdam de bijbehorende plaquette.

Om de allergrootste sportlegendes uit de Nederlandse geschiedenis te eren, heeft NOC*NSF de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs ingesteld, de Nobelprijs voor de Nederlandse sport. Sporters die in aanmerking komen voor deze prijs hebben een aansprekende sportcarrière achter de rug met prijzen op Europese- en wereldkampioenschappen, op Olympische dan wel Paralympische Spelen. Hun uitstraling is internationaal en aansprekend op meerdere terreinen.

Na het overlijden van de legendarische atlete Fanny Blankers-Koen in 2004 wilde NOC*NSF de naam van Fanny voor altijd verbinden met de sport. Dit resulteerde in de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. De sportlegendes die eerder deze prestigieuze prijs in ontvangst mochten nemen, zijn Sjoukje Dijkstra, Anton Geesink, Ard Schenk, Johan Cruijff, Nico Rienks, Leontien Zijlaard-van Moorsel, Peter Blangé, Inge de Bruijn, Pieter van den Hoogenband, Edwin van der Sar, Anky van Grunsven, Teun de Nooijer en Rintje Ritsma. De vijf laatste winnaars van deze prijs bepalen steeds samen wie de prijs uitgereikt krijgt.

Winnaar Joop Zoetemelk
Maar liefst zestien keer rijdt Joop Zoetemelk (1946) de Ronde van Frankrijk uit, geen enkele renner doet hem dat na. Zesmaal komt hij als nummer twee over de eindstreep. In Nederland is Zoetemelk onsterfelijk sinds zijn Tourwinst in 1980. Hij beschikt over alle kwaliteiten die een Tourwinnaar nodig heeft: sterk in tijdritten en in de bergetappes, en met de ‘ploeg Post’ heeft hij een goed team om zich heen.

Voordat hij in het geel in Parijs arriveert, heeft hij al heel wat gewonnen: met René Pijnen, Fedor den Hertog en Jan Krekels wint Zoetemelk Olympisch goud op de 100km lange ploegentijdrit bij de Spelen van Mexico City in 1968. Ook wint hij in 1979 de Ronde van Spanje. Na de winst in de Tour, wordt hij in 1985 ook nog wereldkampioen.
Zowel na de gewonnen Tour als na zijn wereldtitel wordt hij uitgeroepen tot Sportman van het Jaar.
Sportgala Joop Zoetemelk ontvangt Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. zoetemelk 332
Deel dit via: