27 jul 2012
#IedereenSport #GoTeamNL #PapendalSportParade

Kinderen in Grolloo 300x200
Over een paar uur beginnen in Londen de dertigste Olympische Zomerspelen. Miljarden mensen zullen het grootste sportevenement ter wereld - met 204 deelnemende landen - intensief volgen. In London als toeschouwer, thuis voor de televisie, via internet, radio, of via mobiel. Al deze mensen zullen zich ongetwijfeld ook laten inspireren door de prestaties van die tienduizend jonge atleten die met elkaar in competitie gaan. ‘Inspire a Generation’, is het motto van deze Spelen. 'Sport Inspireert' is ook het motto van het Nederlands Olympisch Comité, dat dit jaar precies 100 jaar bestaat.

Vanaf de dag dat in Londen de Olympische vlam wordt ontstoken - ongetwijfeld weer op een spectaculaire wijze - beginnen wij als jarige met een campagne met als titel #IedereenSport. Over precies 100 dagen organiseren we op het Nationale Sportcentrum in Arnhem de PAPENDAL SPORT PARADE waar we de maatschappelijke kracht van sport op verschillende manieren willen etaleren. Door er over te discussiëren, door in workshops te laten zien wat je allemaal kunt bereiken met sport, door samenwerkingsovereenkomsten te tekenen met verschillende maatschappelijke instellingen en organisaties, door te laten zien wat er op het Nationale Sportcentrum Papendal allemaal gebeurt, door bekend te maken wie de Grootste Nederlandse Sporter van de afgelopen honderd jaar is en nog veel meer.

De maatschappelijke betekenis van sport neemt alleen maar toe. Zowel in ons eigen land als over de grens worden bijna iedere week wel weer nieuwe onderzoeken gepubliceerd waaruit blijkt dat actief sporten belangrijk is voor de gezondheid, maar ook voor betere leer- en werkprestaties. In het bijzondere jubileumjaar van NOC*NSF willen wij als jarige graag een belangrijke bijdrage leveren aan een vitale samenleving. IOC-voorzitter Jacques Rogge noemt obesitas één van de grootste bedreigingen van onze samenleving. En hij is niet de enige. Kijk bijvoorbeeld eens naar de mooie Let’s Move-campagne van presidentsvrouw Michelle Obama.

En dit is maar één voorbeeld. Ook in ons eigen land ontstaan steeds meer (on)georganiseerde initiatieven om (jonge) mensen aan het sporten te krijgen. Naast rekenen en taal, zou sport prioriteit moeten hebben op de basisschool. Door de mogelijkheden van sport veel nadrukkelijker te verbinden met onderwijs, volksgezondheid en veiligheid, kunnen enorme successen worden geboekt. De politiek zou daar veel meer belangstelling voor moeten hebben dan tot nu toe. NOC*NSF representeert maar liefst 75 sportbonden waarbij zo’n 25.000 verenigingen zijn aangesloten, met in totaal bijna vijf miljoen leden. Maar als we de sportdeelname willen verhogen van 65 naar 75 procent, dan zullen er meer mensen moeten gaan sporten. #IedereenSport…

Vanaf vandaag, vanaf de dag dat de Zomerspelen in London beginnen en miljarden mensen zullen inspireren, begin ik een nieuwe ‘countdown’ tot en met 3 november. Met iedere dag een inhoudelijke ‘boodschap’, waaruit de kracht van sport blijkt. De komende weken zal in London blijken hoe Sport Inspireert, verbindt en de samenleving beter en vitaler maakt. Olympic Team Netherlands is er klaar voor #GoTeamNL. Nu vanavond eerst maar eens kijken wie de Olympische vlam in het Olympisch stadion aan zal steken.

Daarna verder met #IedereenSport, de #PapendalSportParade #NOC100.

Gerard Dielessen

Lees hier de eerdere blogs van Gerard Dielessen
Lees hier meer over de Olympische Spelen London 2012

Volg Gerard Dielessen op Twitter via www.twitter.com/gerarddielessen
Weblog Lees het nieuwe weblog van algemeen directeur Gerard Dielessen. Kinderen in Grolloo 332
Deel dit via:

Reageren

Naam
E-mail
Reactie