Sportstimuleringsproject NASB setting Sport brengt bijna 480.000 mensen in beweging

beach

Om Nederland op grote schaal tot een actieve leefstijl te verleiden heeft de rijksoverheid in 2007 het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen (NASB) in het leven geroepen. Met subsidie van het ministerie van VWS hebben tien sportbonden in de periode medio 2008 tot medio 2011 veertien laagdrempelige sportconcepten kunnen ontwikkelen en in de markt gezet om mensen te verleiden te gaan sporten. NOC*NSF heeft hierbij de sportbonden geadviseerd en ondersteund.

De resultaten
Het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) heeft in 2011 de sportconcepten van de deelnemende bonden geëvalueerd. In totaal zijn er 478.774 deelnemers aan de NASB Sportinterventies geregistreerd. Hiervan zijn 64.818 personen lid geworden van een sportvereniging of sportbond. Met name de sportactiviteiten waarbij deelnemers toewerken naar deelname aan een groot sportevenement lijken succesvol bij het in beweging krijgen en houden van mensen, zoals Start to Run van de Atletiekunie, Fiets-Fit van de Nederlandse Toer Fiets Unie en Via Vierdaagse van de KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland.

De veertien sportconcepten zijn op 1512 locaties en via 748 verenigingen aangeboden. Het gemiddelde cijfer voor de algemene waardering van de sportinterventies door de deelnemers varieert tussen 7,6 en 8,4.

Het bleek voor de deelnemende bonden nog moeilijk om juist inactieve mensen te bereiken en te verleiden om te gaan sporten. Er is meer nodig dan alleen het implementeren van generieke sportconcepten. Het is van belang om op lokaal niveau te kijken naar kansrijke doelgroepen die inactief zijn en samen te werken met organisaties als bijvoorbeeld gemeenten, buurthuizen, sportverenigingen en het bedrijfsleven. Daarmee kunnen sportactiviteiten worden ontwikkeld die perfect aansluiten bij de behoeften, wensen, mogelijkheden en onmogelijkheden van de inactieven in hun eigen specifieke omgeving.

Overzicht NASB Sport interventies
De volgende sportconcepten zijn door de sportbonden die deelnamen aan NASB Sport ontwikkeld en via verenigingen en andere lokale partners aangeboden.

 Sportconcept

Sportbond

Doelgroep

 

 

 

Beachvolleybal

Nevobo (volleybal)

4-45 jaar

Cool Moves Volley

Nevobo

5-12 jaar

Denken en Doen

NBB (bridge)

55+ jaar

Fiets-Fit

NTFU (toerfietsen)

18-65 jaar

Fiets & Geniet Natuurlijk!

NTFU

45+ jaar

Judo op school

JBN (judo)

4-12 jaar & 12-18 jaar

Fithockey

KNHB (hockey)

50+ jaar

Masters Trendweken

KNGU (gymnastiek)

45+ jaar

Mijn Zwemcoach

KNZB (zwemmen)

18+ jaar

Via Vierdaagse

KNBLO-NL (wandelsport)

18+ jaar

Start to Run

Atletiekunie

18+ jaar (minimale leeftijd is 16 jaar)

Trio-Triathlon

NTB (triathlon)

12-18 & 25-45 jaar

Ultimate Volley Xperience

Nevobo

12-18 jaar

Werk aan de Wandel

KNBLO-NL

18+ jaar

In 2010 zijn 45+ voetbal van de KNVB, Go! Fit met Power van de KNKF, KorfbalFit van het KNKV en Schoolgolf van de NGF als ‘high potential’ toegevoegd. Deze concepten zijn niet in dit onderzoek meegenomen.

Raadpleeg voor meer informatie de brochure met de eindresultaten van NASB setting Sport. En voor leerervaringen verwijzen we graag naar www.nocnsf.nl/inspiratiegroothandel.

Raadpleeg voor meer informatie de brochure met de eindresultaten van NASB setting Sport.