ma 07 dec 2015
Blog Gerard Dielessen: Miljoen vrijwilligers, Johan van der Waal en #TeamPapendal

Vrijwilliger sneeuw ruimen 300Een vrijwilliger maakt een veld sneeuwvrij
Goed dat er een Nationale Vrijwilligersdag is. De Nederlandse samenleving drijft op vrijwilligers. Overal zijn mensen actief om onze samenleving beter, rijker te maken. Dat geldt ook voor de Nederlandse sport, met ruim één miljoen mensen die heel regelmatig de handen uit de mouwen steken voor hun sportclub. Ze zijn bestuurder, jurylid bij wedstrijden, runnen het clubhuis, begeleiden de jeugd, rijden teams naar sportcomplexen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Die vrijwilligers vormen het fundament van de Nederlandse sport. Zonder twijfel. Veel andere landen kijken jaloers naar hoe wij deze unieke sportinfrastructuur hebben georganiseerd. Daar mogen we heel trots op zijn, wat mij betreft. Door al die vrijwilligers is het absorptievermogen van de Nederlandse sport groot. In tijden van (financiële) tegenspoed, zijn er altijd wel weer mensen te vinden die iets willen doen voor hun 'cluppie'. Als de professionele schilder niet meer betaald kan worden, vanwege teruglopende inkomsten, dan zijn er immer leden te vinden die hun clubhuis zelf een opknapbeurt willen geven.

Vandaag (maandag 7 december) dus de Nationale Vrijwilligersdag om al die mensen te eren en te danken voor hun bijdrage aan een betere samenleving. Ik doe daar vanaf deze plaats graag aan mee. Laten we dus heel zuinig zijn op al die ‘extra handen’. Rondom 7 december worden op verschillende plaatsen in het land feestelijke bijeenkomsten gehouden om de vrijwilligers te bedanken en in het zonnetje te zetten. Dat zijn goede initiatieven. Vaak willen deze mensen niets weten van al dat feestelijk vertoon. ‘Ik doe het omdat ik vind dat het moet en omdat het leuk is’, hoor je dan. Dat kan zo zijn, maar laten we daar dan één keer per jaar een mooie uitzondering op maken.

Zo aan het einde van het jaar is het verleidelijk om een ranglijstje met de beste, in dit geval, vrijwilligers te maken. Om de waarde van hun werkzaamheden nog meer gezicht te geven. Daar ga ik maar eens niet aan beginnen. Toch wil ik wel één voorbeeld noemen van een vrijwilliger die tegen alle stromen (en stormen) in, de maatschappelijke waarde van sport in de afgelopen jaren een enorme impuls heeft gegeven: Johan van der Waal, voorzitter van de Stichting Alpe d’HuZes (en daarnaast actief als bestuurslid van de basketbal academie UBALL). Als voorzitter van Alpe d’HuZes is hij er in geslaagd een bijna failliet mega-initiatief een dusdanige nieuwe impuls te geven, dat dit jaar weer zo’n twaalf miljoen euro bijeen werd gebracht voor de Kankerbestrijding. Hij krijgt van mij een dik applaus.

Mede om die reden heb ik mij samen met achttien andere fietsers onder de naam #TeamPapendal/ROC weer opgegeven voor de elfde Alpe d’HuZes editie in 2016. Want zo’n vrijwilliger kan je toch niet in de kou laten staan. Van mensen zoals Johan hebben we er gelukkig veel in Nederland. Uiteraard weet ik dat het nooit alleen gaat om één persoon. Een evenement als Alpe d’HuZes, met komende zomer weer zo’n vijfduizend mensen die proberen zo veel mogelijk beklimmingen op één dag te volbrengen voor een goed doel, kan alleen georganiseerd worden met behulp van talloze vrijwilligers. Zoals dat ook geldt voor feitelijk alle sportevenementen in Nederland.

En net als voor al die andere sportevenementen geldt ook voor de Alpe d’HuZes: We winnen veel met sport. Laten we ons vooral realiseren dat deze NOC*NSF-slogan alleen maar kan worden waargemaakt dank zij die meer dan een miljoen vrijwilligers.
Daarom: Een diepe buiging en veel dank.

Gerard Dielessen
Algemeen Directeur NOC*NSF

Lees hier eerdere blogs van Gerard Dielessen

Volg Gerard Dielessen op twitter via @gerarddielessen
Blog Miljoen vrijwilligers, Johan van der Waal en #TeamPapendal Vrijwilliger sneeuw ruimen 332
Deel dit via: