wo 19 dec 2018
Mathijs de Ligt ontvangt Young Talent Award

AMSTERDAM - Bij het NOS | NOC*NSF Sportgala is woensdag bekendgemaakt dat voetballer Matthijs de Ligt geëerd is met de Young Talent Award 2018. De prijs geeft aan dat hij bijzondere prestaties heeft geleverd, waarvan gehoopt wordt dat hij die de komende jaren een prachtig vervolg kan geven.

Matthijs de Ligt (19) heeft zich afgelopen jaar ontwikkeld tot een versterking van zowel het Nederlands voetbalelftal als van Ajax. In 2017 maakte hij een stormachtig debuut met hoge verwachtingen, die hij in 2018 meer dan waargemaakt heeft. Hij presenteert zich als een sporter die het Nederlands voetbal naar een hoger niveau kan tillen. In een sport die zich kenmerkt door een onstabiele omgeving, laat De Ligt juist zien dat hij een zeer stabiel doorontwikkelende sporter is. En juist dat maakt hem talentvol. Gezien de erkenning door de Europese pers – hij is als opvolger van onder andere Van der Vaart, Rooney, Messi en Mbappé verkozen tot Golden Boy 2018 – zien anderen dat ook. Op weg naar de mondiale top!

De Ligt ontving de bijbehorende award uit handen van Frank de Boer.

Criteria

De beoordeling van het Young Talent gebeurt op basis van de voordracht van bonden en de expertise van de jury. De kandidaten worden beoordeeld op basis van de volgende maatstaven:

  • De sporter kan qua leeftijd nog actief zijn in maximaal de oudste leeftijdscategorie waarop een junioren WK en/of EK wordt georganiseerd in de desbetreffende tak van sport
  • heeft de potentie om tot de beste senioren ter wereld te gaan behoren
  • heeft in het afgelopen verkiezingsjaar bij internationale evenementen om de medailles gestreden (EJK, WJK of senioren kampioenschappen) of het nationale senioren team versterkt
  • heeft in het afgelopen verkiezingsjaar op het hoogste nationale niveau in zijn/haar leeftijdscategorie gepresteerd
  • heeft de Nederlandse nationaliteit

Het Young Talent heeft potentie voor de toekomst. Er wordt verwacht dat het Young Talent zijn of haar stijgende lijn doorzet op seniorenniveau en dat hij of zij kans maakt om het podium van de wereldtop te halen.

Verkiezingsprocedure

De kandidaten voor deze categorie worden voorgedragen door de bonden, waarbij NOC*NSF en NOS ook kandidaten kunnen aandragen. Het is een lastige categorie om te beoordelen, met name omdat de meeste sporters en hun prestaties nog vrij onbekend zijn. Dit geldt voor de vakjuryleden, maar nog meer voor de stemgerechtigde sporters. Daarom is besloten dat de vakjury geen genomineerden voordraagt voor deze categorie, maar dat zij direct de winnaar bepaalt. De individuele vakjuryleden verdiepen zich in de kandidaten, waarna zij in gezamenlijk overleg de winnaar van de Young Talent Award bepalen. De naam van dit Talent wordt bekend gemaakt op de avond van het Sportgala.

De vakjury 2018 bestaat uit Bas van de Goor (onafhankelijk voorzitter), Fred Buddenberg (vanuit de Nederlandse Sport Pers), Ralf van der Rijst (vanuit NOC*NSF), Guus Hiddink en Marc Lammers (vanuit de coaches), Maarten van der Weijden en Marianne Timmer (vanuit de oud-winnaars FBK/Jaap Eden), Marije Smits (vanuit de Paralympiërs) en Ewoud van Winsen (vanuit de NOS).

Sportgala

Mathijs de Ligt ontvangt Young Talent Award

Matthijs de Ligt 332x269
Deel dit via: