Laatjesportclub - header

Cases

omni-zwaluwen-300px
Op zoek naar inspiratie? Hieronder vind je een aantal praktijkvoorbeelden van hoe andere leden hun sportclub reeds hebben geholpen met bijvoorbeeld het behoud van hun leden en de financiele gezondheid van de vereniging.

Voorbeeld 1:
Omni-vereniging Zwaluwen Utrecht staat voor betrokkenheid en verbinding

Het creëren van een open club waar iedereen zich thuisvoelt is essentieel voor het voortbestaan van omni-vereniging Zwaluwen Utrecht 1911.

Zwaluwen Utrecht 1911 is een vereniging, gelegen op het kruispunt van drie wijken die qua sociale infrastructuur sterk van elkaar verschillen. Het is daarom van groot belang voor de club om te verbinden en te zorgen dat alle leden, buurtbewoners en andere partijen in de wijk zich thuis voelen bij de vereniging.

Dit heeft de vereniging bereikt door uit te groeien tot een omni-vereniging waar naast voetbal ook hockey, tennis, biljart en kaartspelen worden aangeboden. In de winter is er tevens een kunstijsbaan voor de jeugd en worden de wedstrijden in het weekend zo gepland dat er continu een variëteit aan bezoekers op het sportpark zijn; jong en oud, dames en heren, voetballers, hockeyers en tennissers.

Niet alleen de leden en nauw betrokkenen als ouders worden gewezen en geïnstrueerd op gedragsregels, prettig sportklimaat en respect. Het wordt doorgevoerd in alle lagen en onderdelen van de omni-vereniging. Vriendschap wordt belichaamd door de verbinding die Zwaluwen Utrecht 1911 op diverse manieren legt en onderhoudt met de bewoners en partijen in omliggende buurten. Excelleren doet Zwaluwen Utrecht 1911 in het zijn van een ‘open club’ en in het overdragen van kennis en ervaringen aan andere sportaanbieders, sportbonden en gemeenten.
ten-cate-300px
Voorbeeld 2:
Samenwerken bevordert financiële gezondheid


Collectief samenwerken en de inkoop samen organiseren levert direct financieel voordeel op voor verenigingen.

Door als een collectief van meerdere verenigingen inkopen op elkaar af te stemmen en gezamenlijk in te kopen levert dit voor de deelnemende clubs direct financieel voordeel op. Zo is Ten Cate Sportboulevard Enschede een samenwerkingsverband aangegaan van 19 verenigingen, een muziekvereniging, 18 basisscholen, het gezondheidscentrum FysioGym Twente en de gemeente Enschede. Al deze partijen zijn gevestigd in Enschede Zuid.

Ten Cate Sportboulevard Enschede heeft in samenwerking met verschillende aangesloten verenigingen bij Sportstroom energie ingekocht wat direct € 10.000 voordeel opleverde, verdeeld over 8 afzonderlijke verenigingen. Marcel Winters, voorzitter van DOS-WK, één van de deelnemende verenigingen aan de samenwerking, onderstreept dit geven. “Wij waren al klant bij Sportstroom maar door deze actie gaan we nu op jaarbasis € 500 minder betalen”, aldus Winters.

Daarbij komt dat naast de energie ook de afvalwerking gezamenlijk georganiseerd is. Dit scheelt voor zeven verenigingen gezamenlijk direct € 7.000, - per jaar. Samenwerken is in de huidige financiële noodzaak om het hoofd boven water te houden.
lac-300px
Voorbeeld 3:
Behoud leden en vrijwilligers door sportvorm op maat


Het aanbieden van op maat gemaakte sportactiviteiten is essentieel voor LAC Frisia 1883 om 45+ leden te behouden. Bovendien wordt het merendeel van het vrijwilligerswerk nog steeds door deze doelgroep ingevuld.

Waar veel sportclubs mee te maken hebben, zijn leden op leeftijd die het plezier in het spelletje verliezen, omdat ze niet meer kunnen opboksen tegen de jongere generatie of niet vast willen zitten aan wekelijkse verplichtingen. Ze zeggen hun lidmaatschap van de club op en stoppen met sporten en daarmee ook met de vrijwillige werkzaamheden voor de club. Door het aanbieden van een passende sportvorm kunnen leden worden behouden voor de club.

Zo heeft LAC Frisia door het aanbieden van 45+ voetbal tientallen leden weten te behouden. “Tien voetballers zouden gaan stoppen bij onze club omdat ze niet meer iedere week tegen jonge gasten wilden voetballen. Ze staan niet alleen op het veld maar ook achter de bar, fluiten hun wedstrijdjes bij de jeugd en onderhouden het complex. Dubbel winst!”, aldus Syb Bosma bestuurslid LAC Frisia 1883. Het aanbieden van een passende sportvorm kan een grote rol spelen in het behouden van deze groep, als sporter en als vrijwilliger.
Deel dit via:

Erben Wennemars 280x170 “Je kunt door sport leren over normen en waarden, verenigingen zijn daarin van enorm groot belang.” – Erben Wennemars