Britt Eerland 88x62

Lees alles over de achtergronden van de Jeugd Olympische Spelen.

10

Jeugd Olympische Spelen

Maaike 300x200Maaike de Waard, goud in Nanjing

Op initiatief van het Internationaal Olympisch Comité worden de Jeugd Olympische Spelen georganiseerd. De eerste zomereditie vond in 2010 in Singapore plaats. Er is ook een Jeugd Olympische Winterspelen, die voor het eerst in 2012 in Innsbruck werd gehouden. In 2014  organiseerde het Chinese Nanjing de tweede zomereditie, terwijl Buenos Aires gastheer is van de zomerspelen van 2018. De tweede eidtie van de Winterspelen vindt in 2016 in Lillehammer, Noorwegen plaats.

Het evenement richt zich op toptalenten tussen 15 en 18 jaar oud. Bij de eerste Jeugd Olympische Spelen, in Singapore in 2010, stonden 26 takken van sport op het programma voor de verwachte 3.600 sporters en 800 officials. Bijzonder is dat er vier teamsporten op het programma stonden. De deelnemende NOC’s mogen aan maximaal één jongens- en één meisjesteamcompetitie deelnemen. Het maximumaantal individuele sporters dat naast de beide teams kan worden uitgezonden, is zeventig.

De rolverdeling tussen het IOC, de Internationale Federaties en NOC’s is hetzelfde als voor Olympische Spelen. Het IOC kiest de stad waar het evenement plaats zal vinden en ziet toe op de organisatie van het evenement door een lokaal organisatiecomité. De Internationale Federaties zijn verantwoordelijk voor de sporttechnische zaken, de organisatie van de wedstrijden. NOC’s mogen een nationaal team inschrijven.

Op het programma staan alleen Olympische sporten en de deelnemers verblijven gezamenlijk in een Olympisch Dorp. Bovendien maken zij alvast kennis met alle tradities van Olympische Spelen. De Jeugd Olympische Spelen zijn bedoeld als stimulans voor jonge talenten om door te gaan op de nog lange, vaak moeizame weg naar de volwassen top. Met als absoluut hoogtepunt natuurlijk deelname aan de échte Olympische Spelen. Heel belangrijk is dat de deelnemers internationale wedstrijdervaring opdoen, dat zij kennis maken met leeftijdgenoten uit andere takken van sport en uit alle mogelijke landen.

NOC*NSF ziet de Jeugd Olympische Spelen als een opleidings- en ervaringsmoment voor jonge, talentvolle sporters. De Nederlandse sportkoepel is verantwoordelijk voor uitzending en herkenbaarheid van deze ploeg.

Door uitzending van een team naar de Jeugd Olympische Spelen stelt NOC*NSF zich ten doel

  • jonge talenten de gelegenheid te bieden zich op het hoogste internationale niveau te meten met leeftijdgenoten
  • jonge talenten en aankomende topsporters bekend te maken met de (Jeugd) Olympische Spelen en de beoefening van topsport op een verantwoorde manier
  • internationaal toonaangevende opleidingsprogramma’s voor talenten in de deelnemende sporten te ontwikkelen

Sporters kunnen zich kwalificeren door aan eisen van NOC*NSF te voldoen. Deze eisen bevatten in ieder geval de voorschriften van de internationale federatie van de betreffende sport. In sommige gevallen moeten de sporters tevens voldoen aan aanvullende kwalificatie-eisen, die NOC*NSF na overleg met de betrokken sportbond opstelt.