zo 21 feb 2016
Jeugd Olympische Spelen in Lillehammer afgesloten

Bach met de vlag 300x200IOC-voorzitter Thomas Bach
LILLEHAMMER - In de SjoggTent nabij het Olympisch Dorp van Lillehammer zijn de tweede Jeugd Olympische Winterspelen vanavond tot een einde gekomen. Langebaanschaatser Daan Baks droeg tijdens de vlaggenparade van de sluitinsceremonie de Nederlandse driekleur. IOC-voorzitter Thomas Bach verklaarde de Spelen voor gesloten, waarna de olympische vlam werd gedoofd.

Nederland nam in Lillehammer deel met een team van dertien sporters die uitkwamen bij het alpine skiën, langebaanschaatsen, shorttrack, skeleton, snowboard en ijshockey. De ploeg, die onder leiding stond van chef de mission Carl Verheijen, veroverde drie medailles. Daan Baks zorgde voor een individuele medaille door derde te worden op de 1.500 meter, shorttracker Tjerk de Boer veroverde een zilveren plak tijdens de mixed NOC team relay en langebaanschaatsster Elisa Dul won eveneens zilver op de mixed teamsprint.

Het stemde Verheijen tot tevredenheid. “We hebben het goed gedaan hier, bijna al onze sporters hebben deze week hun niveau gehaald. Een verschil met Innsbruck 2012 was dat er toen sporters boven zichzelf uitstegen, dat was hier minder het geval. Daar komt bij dat het veld hier in de breedte sterker was, alle landen hadden hun sterkste sporters afgevaardigd.” Hij vervolgt: “Uiteindelijk heeft iedereen gedaan wat-ie moest doen en, dat is het belangrijkst, hebben onze sporters hier veel kunnen leren en bouwstenen aangereikt gekregen voor hun verdere loopbaan.”

Verheijen roemde de sfeer in het team: “De sporters vormden echt een team. Ze waren erg leergierig, hebben goed naar naar elkaar gekeken hoe in de verschillende sporten wordt omgegaan met voeding, met rust, met wedstrijdspanning. En ook de coaches hebben veel kennis uitgewisseld en dat gaat ongetwijfeld na dit evenement een vervolg krijgen. Al met al weer een prachtige ervaring, goed voorbereid door NOC*NSF en perfect georganiseerd door de Noren.”

De eerstvolgende Jeugd Olympische Spelen vinden in 2018 plaats in Buenos Aires. In 2020 staat de volgende wintereditie op het programma, het Zwitserse Lausanne is dan gastheer.
Deel dit via: