IOC wil Spelen 2024 en 2028 tegelijk toewijzen

LAUSANNE (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wil de Spelen van 2024 en 2028 tegelijk toewijzen. Voorzitter Thomas Bach kondigde vrijdag een buitengewone ledenvergadering aan voor 11 en 12 juli in Lausanne, waar de IOC-leden mogen stemmen over dit voorstel. Bij goedkeuring wijst het IOC twee maanden later op het congres in de Peruaanse hoofdstad Lima twee Spelen tegelijk toe.

Zoiets gebeurde in de lange historie van het mondiale evenement één keer eerder. In 1921 bepaalde het IOC tegelijkertijd dat Parijs de Spelen van 1924 zou krijgen en Amsterdam die van 1928.

Eigenlijk zou het olympische comité dit jaar alleen bepalen in welke stad de Spelen over zeven jaar worden gehouden. Parijs en Los Angeles zijn daarvoor de twee overgebleven kandidaten. Het IOC vindt beide kandidaten erg geschikt. Parijs en Los Angeles zouden daarom allebei de Spelen een keer mogen organiseren.

,,Dit is een win-winsituatie'', zei Bach vrijdag. ,,We hebben twee geweldige steden in twee geweldige landen, twee kandidaten die heel enthousiast zijn en de olympische gedachte uitdragen. Dit is een gouden kans voor de Spelen.''

De Amerikaanse krant Wall Street Journal meldde vorige week al dat Parijs en Los Angeles daarom allebei het olympische toernooi mogen organiseren, de Franse hoofdstad in 2024 en de Amerikaanse stad in Californië vier jaar later. Volgens de krant krijgt LA een flinke smak geld van het IOC als het zo lang kan wachten. Bach ontkende dat verhaal vrijdag echter.

In 2020 mag de Japanse hoofdstad Tokio het grootste sportspektakel ter wereld ontvangen.