15 jun 2017
Gemeentepolitiek: meedoen en winnen!

Stemmen verkiezingen ANP 300x200

Het moet ergens eind jaren zeventig zijn geweest toen ik door mijn chef van de regioredactie van het Utrechts Nieuwsblad als beginnend journalist naar de gemeenteraadsvergadering van Hei en Boeicop werd gestuurd. Een paar dagen voor deze vergadering kreeg ik de stukken van de vergadering. Het dorpje, ten zuiden van Utrecht, was in de ban van de ruilverkaveling. Een woord dat al lang niet meer wordt gebruikt. Boerenweggetjes moesten worden verbreed, opstand in het dorp.

Ik herinner mij dat de gemeenteraadsvergadering eindeloos duurde. Veel sigarenrook. Heftige en niet te begrijpen debatten. Ik haalde het einde van de vergadering niet, want ik moest op tijd terug naar ‘de krant’ om mijn verslag te tikken. De volgende dag de opening van de eerste editie. Geen tijd dus om toelichtende vragen te stellen aan de gekozen vertegenwoordigers van de verschillende politieke partijen. Eenmaal terug op de redactie zat ik met de handen in mijn haar. Wat moest ik hier nu van maken? Toch nog een paar mensen gebeld. Het kloeke besluit was genomen: de desbetreffende weg zou worden verbreed.

Gelukkig kon ik mijn verslag schrijven. Alleen de feiten. Daarnaast schreef ik een kort commentaar, een zogenoemde kanttekening. Met veel achteraf gezien gemakkelijke kritiek op de wijze van besluitvorming. Als jong en beginnend journalist onderschatte ik de impact van mijn kanttekening. Het college van burgemeester en wethouders van Hei en Boeicop en een aantal gemeenteraadsleden vielen over mij heen en beklaagden zich bij mijn hoofdredacteur, die mij op het matje riep en mij een wijze les leerde: heb meer respect voor al die vrijwillige politici die het fundament vormen van onze vrije democratie.

Zo ging dat toen ongeveer. En mijn hoofdredacteur, professor drs. M.L. Snijders had natuurlijk hartstikke gelijk. En dat heeft hij nog steeds. Het is een groot goed dat in ons land zo’n 9000 gekozen burgers zich bijna dagelijks bekommeren over ons welzijn. Zij zijn degenen die op lokaal niveau proberen de juiste keuzes te maken. En dat allemaal vrijwillig.

En dat doen ze ook voor de sport.

Jaarlijks geven de 388 gemeenten in Nederland ruim een miljard euro uit aan sport. Fantastisch natuurlijk. Het gaat om de bouw van sportvoorzieningen, onderhoud, buurtsportcoaches, alle mogelijke sportsubsidies etc.. Zonder al die lokale sportinvesteringen zou Nederland niet beschikken over zo’n unieke sportinfrastructuur die ontegenzeggelijk leidt tot een gezonde samenleving, waarin iedereen die dat wil aan sport kan doen en nog kan winnen ook!

Op 21 maart 2018 worden alweer de volgende gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Op dit moment zijn de lokale politici al weer druk bezig met het schrijven van hun verkiezingsprogramma’s. Vanuit de sport geredeneerd is het natuurlijk van belang wat er over sport in al die programma’s komt en vooral wat er na de verkiezingen in al die college-programma’s komt.

Om alle vrijwillige politici te helpen heeft NOC*NSF een fraai elektronisch magazine gemaakt, dat als hulpmiddel kan dienen bij het schrijven van die verkiezingsprogramma’s.

Daarin antwoorden op vragen als:

  • hoe je het beste kunt investeren in sport
  • hoe je een gezonde leefomgeving met sport kunt bevorderen
  • hoe je een open leeromgeving met sport (en cultuur) kunt bouwen
  • hoe je als gemeente een bijdrage kunt leveren aan de versterking van het verenigingskader
  • hoe je de katalyserende rol van sportevenementen kunt benutten
  • hoe je sporttalent kunt ontwikkelen
  • hoe je regionale sportnetwerken met andere netwerken kunt verbinden

En nog veel meer.

Uiteraard hoop ik dat veel lokale politici gebruikmaken van dit mooie e-zine en het ze helpt op weg naar ongetwijfeld fraaie en ambitieuze verkiezingsprogramma’s en college-akkoorden.

Ik moet vaak terugdenken aan mijn eerste kennismaking met de gemeentepolitiek in Hei en Boeicop, dat als zelfstandige gemeente al lang niet meer bestaat, en de wijze les die ik kreeg van mijn hoofdredacteur destijds.

Mijn respect en bewondering voor alle lokale vrijwillige politici is sindsdien onverminderd groot. Daarom wens ik ze alle wijsheid toe en veel succes in de komende spannende periode!

Gerard Dielessen

Algemeen directeur NOC*NSF

Lees hier eerdere blogs van gerard Dielessen.

Weblog

Weblog Gerard Dielessen: Gemeentepolitiek: meedoen en winnen!

Stemmen verkiezingen ANP 332x269
Deel dit via:

Reageren

Naam
E-mail
Reactie