vr 31 jul 2015
EYOF Tbilisi dag 5: Een keer zilver en vijf keer brons

Korstanje zilver 300Nyls Korstanje
ARNHEM - Team Netherlands heeft op dag 5 van het EYOF in Tbilisi één keer zilver en vijf keer brons gewonnen. De medaille-oogst voor Nederland in de Georgische hoofdstad is in totaal nu vier keer goud, drie keer zilver en zeven keer brons.

Zwemmer Nyls Korstanje won zilver op de 100 meter vrije slag, in een tijd van 50.97. Voor Korstanje was het zijn tweede plak dit EYOF. Eerder won hij goud op de 50 meter. "Helemaal niet verwacht", reageerde de 16-jarige Nijmegenaar. "Ik had een goed plan van tevoren en daar heb ik me aan gehouden. Wat dat voor plan was? Hard af en hard terug, zo zou je het kunnen samenvatten."Op de dubbele afstand leek het aanvankelijk brons te worden, maar een van zijn tegenstanders, de Kroaat Paut, werd gediskwalificeerd vanwege een valse start. "Ik had het niet meteen door. Op het startblok zag ik wel iets, maar op dat moment dacht ik er helemaal niet aan. Ik was alleen maar bezig met de race. Pas na die tijd realiseerde ik me dat het echt zo was. Zilver, dat is toch weer een mooier kleurtje dan brons.""

Loulou Janssen veroverde een bronzen medaille op de 50 meter vrije slag. De Sassenheimse finishte in 26.40, elfhonderdste achter de nummer 2. Janssen kwam kort daarop ook nog in actie op de 4x100 meter estafette. Daarmee eindigde ze als vijfde.

Brons was er ook voor Dara Obot bij het discuswerpen en voor Bryan Pronk op de 200 meter. Na zijn zesde plaats op de 100 meter nu toch een podiumplaats voor de 16-jarige Hagenaar, die zich later met de estafetteploeg plaatste voor de finale van de 4x100 meter. "Ik ben echt ontzettend blij dat ik op Europees niveau deze medaille heb kunnen pakken", reageerde Pronk na afloop. "De start van mijn race was niet perfect maar ik heb keihard geknokt om er toch nog een goed resultaat uit te halen. Dat is gelukt. Nu ga ik me focussen op de estafette, morgen."

Sanne Vermeer 200x300Sanne Vermeer
Jan Reijntjens (-81kg) en Sanne Vermeer (-63kg) wonnen brons in het judotoernooi. Beide judoka's revancheerden zich op een teleurstellend Europees kampioenschap, drie weken geleden in Sofia. "Jan had een hele goede dag", analyseerde zijn coach Garmt Zijlstra. "De eerste twee partijen waren heel erg in orde."

In de halve finale tegen de Rus Kurbanismailov, de latere winnaar, liet Reijntjens zich een beetje overdonderen. Zijlstra: "De teleurstelling was wel groot, maar de partij om de bronzen medaille tegen de Duitser Tim Schmidt won hij met een vol scorebord. Uiteindelijk zijn we tevreden met het resultaat."

Sanne Vermeer begon moeizaam aan haar toernooi. De spanning speelde haar een beetje parten. Toen ze zich over de ergste zenuwen had gezet, won de Friezin haar openingspartij uiteindelijk vrij gemakkelijk. De tweede partij was een stuk eenvoudiger. De Georgische thuisfavoriet werd met een houdgreep verslagen. "Het was in een keer stil", aldus Zijlstra.

In de halve finale verloor Vermeer met een houdgreep van de Servische Obradovic. "Dat was zonde, maar het opladen voor de partij om brons lukte goed", aldus Zijlstra. "Tegen de Sloveense Pekoler won ze met een sankaku, een driehoeksverwurging. Uiteraard ben ik megatrots op mijn beide judoka's."
Tbilisi 2015 EYOF Tbilisi dag 5: Een keer zilver en vier keer brons. Korstanje zilver 332
Deel dit via: