do 30 jul 2015
EYOF Tbilisi 2015 dag 4: twee keer zilver voor Team Netherlands

Ilse Buren zilver 300x200Ilse Buren
ARNHEM - Dag vier van het European Youth Olympic Festival in Tbilisi heeft Team Netherlands twee zilveren medailles opgeleverd: voor judoka Ilse Buren in de klasse -52 kilogram en voor atlete Jessica Schilder bij het kogelstoten.

Nederland heeft in de Georgische hoofdstad nu vier keer goud, twee keer zilver en twee brons gewonnen.  Ilse Buren had in haar judotoernooi in de eerste ronde een bye. Daarna versloeg de inwoonster van Nieuw-Vennep achtereenvolgens de Bulgaarse Ostrovska, de Israëlische Kellner en in de halve finale de als eerste geplaatste Turkse Korkmaz. 

In de eindstrijd moest de 15-jarige Buren haar meerdere erkennen in de Georgische Beboshvili, die fanatiek werd aangemoedigd door het thuispubliek. "Het publiek werd helemaal gek. Ik had gehoopt dat ik ze stil kon krijgen maar helaas mocht het niet zo zijn," blikte de Noord-Hollandse terug. "Maar ik ben zeker tevreden. Het is de mooiste medaille die ik tot nu toe heb."Gisteren wonnen Joris Boes en Lars Kamphuis beiden brons in het judotoernooi. Voor Buren een mooie inspiratie. "Zeker, als je zag hoe die jongens hun partijen judoden, dat heeft me zeker gestimuleerd om met dezelfde inzet en hetzelfde doel hier te staan."
Jessica Schilder zilver kogelstoten 300Jessica Schilder
Jessica Schilder kwam bij het kogelstoten tot een afstand van 16.05 meter. Daarmee bleef de Volendamse de Duitse Emely Gross met vijf centimeter voor. Het goud ging naar de Oekraïnse Marharyta Lukasheko, met een afstand van 16.30 meter.

"Ik ben echt verschrikkelijk blij", reageerde Schilder na afloop."Niet normaal. Wel gehoopt natuurlijk. Ik was als tweede of derde geplaatst. Als ik op het podium zou komen zou ik meer dan tevreden zijn. En dan heb ik nu zilver."

Schilder was in de aanloop naar het EYOF lang in competitie met nog twee Nederlandse meisjes. Pas tijdens het NJK atletiek, in juni in Breda, plaatste zij zich voor het EYOF. "Ik heb er echt heel veel voor gedaan", aldus Schilder. "Veel getraind, veel gelaten: vriendinnen, vriendje, lekker eten. Maar dit smaakt naar meer."Hordenloper Jurgen van der Zwet eindigde op de 400m horden net naast het podium. De inwoner van Lisse liep een persoonlijk record van 53.87 seconden. Dat was vijfhonderdste te weinig voor een plaats op het podium.

Loran van der Munck eindigde in zijn eerste internationale meerkampfinale als 24ste. Ten opzichte van zijn prestatie in de teamwedstrijd was dat net iets minder - toen was hij 22ste. "Een paar kleine foutjes gemaakt, maar verder goed staande gehouden en een mooie ervaring opgedaan", concludeerde zijn trainer Marcel Kleuskens.

Bij de meisjes eindigde Kirsten Polderman als vijftiende in de meerkampfinale. Morgan Spruijtenburg werd twintigste.

Bekijk hier alle resultaten
Tbilisi 2015 EYOF Tbilisi 2015 dag 4: twee keer zilver voor Team Netherlands. Ilse Buren zilver 332
Deel dit via: