di 23 sep 2014
Elf disciplines Europese Spelen Baku 2015 hebben relatie met Rio 2016

Olympic Stadium Baku 300x200Baku National Stadium
ARNHEM - Elf van de 31 disciplines (in twintig sporten) die op het programma staan van de Europese Spelen Baku 2015, hebben een relatie met de Olympische Spelen Rio 2016. De winnaars van het tafeltennis (enkelspel) kwalificeren zich rechtstreeks voor Rio 2016. De winnaars van de disciplines van het sportschieten en de triatlon halen voor Nederland quotumplaatsen (aantal deelnemers, niet op naam). 

Bij het beachvolleybal, handboogschieten, taekwondo, volleybal en wielrennen zijn punten voor de wereldranglijst te verdienen. Bij het boksen zijn per gewichtsklasse drie quotumplaatsen te halen voor het WK boksen 2015. Op het WK is per gewichtsklasse één quotumplaats te behalen voor Rio 2016. Bij het worstelen is deelname aan Baku een voorwaarde om mee te mogen doen aan het WK 2015. Tijdens dat WK kan per gewichtsklasse één quotumplaats worden behaald voor Rio 2016. Bij atletiek, dat tijdens de Europese Spelen een landenwedstrijd in de Third League is, kunnen IAAF-limieten worden behaald. Tijdens het zwemtoernooi van de Europese Spelen, tijdens Baku 2015 een Jeugd EK, kunnen FINA-limieten worden gezwommen.

Aan zes disciplines zal Nederland niet deelnemen in Baku: acrogym, aerobics en sambo hebben geen topsportstatus. Ritmische gymnastiek heeft dat wel, maar in die tak van sport zijn momenteel geen sporters die voor deelname aan de Europese Spelen in aanmerking komen. Atletiek is tijdens Baku 2015 een landenwedstrijd in de Third League. Nederland komt uit in de First League. Beach soccer wordt door de KNVB niet meer ondersteund.

Voor een aantal van de andere sporten heeft Nederland inmiddels quotumplaatsen toegewezen gekregen. De invulling van die plaatsen zal gebeuren op basis van de selectiecriteria van NOC*NSF. “We beschouwen dit als een prestatie-evenement, dus we hanteren soortgelijke eisen als bij de Olympische Spelen", zei chef de mission Jeroen Bijl eerder al. "De minimale eis voor kwalificatie is een redelijke kans op een plaats bij de top acht. Gezien de beperkte financiële middelen, zullen er in de aanloop geen trainingskampen worden belegd en zal er ook geen High Performance Centre in het atletendorp zijn. Maar binnen de mogelijkheden doet NOC*NSF het maximale om met een zo sterk mogelijk team naar Baku te gaan.”

De eerste editie van de Europese Spelen wordt van 12 tot en met 28 juni 2015 gehouden in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku.

Lees meer over Baku 2015 op www.nocnsf.nl/baku2015
Deel dit via: