vr 25 sep 2015
Eerste resultaten onderzoek naar duale carrière topsporters gepresenteerd

GEES 300x200

AMSTERDAM - Welke competenties hebben jonge atleten nodig om een studie te combineren met een topsportcarrière? De internationale studie Gold in Education and Elite Sport (GEES) tracht hier een antwoord op te vinden. In aanwezigheid van leden van de Europese Commissie presenteerde het onderzoeksteam woensdag de eerste resultaten, tijdens het symposium Dual Careers aan de Hogeschool van Amsterdam.

Het programma GEES wordt uitgevoerd door een team van internationaal gerenommeerde onderzoekers en serviceverleners op het gebied van de duale carrière van topsporters, afkomstig uit negen Europese landen. Het wordt mede gefinancierd vanuit het Erasmus+ programma van de Europese Unie. Namens Nederland is NOC*NSF vanuit de sport betrokken, Hogeschool Windesheim neemt het onderzoekgedeelte voor haar rekening. Het doel van het onderzoek is de inzetbaarheid van topsporters op de arbeidsmarkt een ‘boost’ te geven.

GEES presi 300x200

Tijdens het onderzoek werden uit een pool van 7500 topsporters ruim 3250 sporters (een respons van 43%!) uit België, Frankrijk, Italië, Spanje, Slovenië, Polen, Zweden, Schotland en Nederland ondervraagd over 38 verschillende competenties die belangrijk zijn voor een succesvolle, duale carrière.

Daarnaast werden er zeven scenario’s gedefinieerd met uitdagingen of kritieke situaties in een duale carrière, waarbij aangegeven werd welke van de 38 competenties de topsporters nodighebben om goed met deze scenario’s om te gaan. Het gaat hierbij om situaties met betrekking tot studiekeuze, het missen van belangrijke momenten in de studie vanwege competitie of trainingsschema, het missen van een rijk sociaal leven en de financiële situatie van de sporters.

Uit de gepresenteerde cijfers over Europa blijkt dat er een aantal competenties essentieel zijn voor alle scenario’s, de zogenaamde ‘transferable competences’ en dat er per scenario een aantal specifieke competenties zijn. Specifieke cijfers over Nederland volgen nog. Tijdens het symposium in Amsterdam werd er ingegaan op de verschillen tussen mannen en vrouwen, individuele versus teamsporters, maar ook middelbaar versus hoger onderwijs. Een groep experts reageerde op de resultaten.

De verzamelde gegevens zullen in de tweede fase van het onderzoek gecombineerd worden met data van experts en ondersteuners op het gebied van de duale carrière. Uiteindelijk zal dit eind 2016, als het GEES-project wordt afgerond, resulteren in competentieprofielen voor de topsporters en hun ondersteuners, en de ontwikkeling van instrumenten en technieken om de dienstverlening rondom duale carrières te optimaliseren. Het GEES-project heeft daarmee directe impact voor de begeleiding van topsporters en talenten in de Nederlandse praktijk.

Voor meer informatie kun je terecht op www.gees.eu en www.nocnsf.nl/topsportenonderwijs/gees

Vragen naar aanleiding van dit bericht: ingrid.vangelder@nocnsf.nl

Onderzoek

Eerste resultaten onderzoek naar duale carrière topsporters gepresenteerd

GEES 332x269
Deel dit via: