Gerard Dielessen_88x62

14 mei 2012
De Passion Games van Rio 2016

Rio Laguna 300
- London 2012: Inspire a Generation
- Sochi 2014: A Gateway to its Future
- Rio 2016: Live Your Passion
- Pyeong Chang 2018: New Horizons

De Olympische en Paralympische Spelen spreken tot de verbeelding. Zo wil het Britse organisatiecomité LOCOG de wereld over 72 dagen laten zien hoe (Para) Olympische sport de bevolking kan inspireren en een bijdrage kan leveren aan vooral een gezondere en vitalere samenleving. Kijk maar eens naar dit prachtige filmpje Sport at Heart, met een prachtige hoofdrol voor atlete Kelly Holmes.

Ook de Russen zijn al druk bezig om van de Winterspelen in Sochi (over 633 dagen) aan de Zwarte Zee een breder ‘feestje’ te maken dan sport alleen. Sochi 2014 legt alle nadruk op de ontwikkeling van een betere en duurzame infrastructuur in Zuid Rusland en de bescherming van de natuur. De volgende Winterspelen vinden plaats in Zuid Korea in 2018 (nog 2094 dagen). In Pyeong Chang is het thema: Nieuwe horizonten. We moeten nog zien hoe de Koreanen dit onderwerp gaan ‘laden’. Het is in ieder geval de bedoeling om wintersporten in Azië populairder te maken dan nu het geval is.

Dan naar 2016. De Zomerspelen in Rio de Janeiro. Nu al blijkt dat de sfeer in Brazilië (nog 1543 dagen) geheel anders zal zijn dan de komende editie in London. En zo hoort het ook. Ieder land ontwikkelt zijn eigen visie, zijn eigen missie en zijn eigen legacy.

Brazilië heeft, net als het Verenigd Koninkrijk, een prachtig thema bedacht: Live Your Passion. Hoe kan het ook anders. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat straks de Olympische Spelen in Zuid Amerika worden gehouden. Samba Games zullen het worden; een groot feest.Want in Rio weten ze wel hoe ze een feestje moeten organiseren. Zo eindigt de marathon in het Sambadrome, midden in de stad waar ieder jaar de Carnavalsparade eindigt. Het Sambodrome wordt speciaal voor de Spelen verbouwd, zodat daar ook de handboogschutters hun competitie kunnen afwerken, voor meer dan zeventigduizend mensen. In de laguna (zie foto), midden in de stad, zullen de roeiers in actie komen. Op de stranden van Copacabana zal speciaal voor het beachvolleybal een enorm stadion worden gebouwd en daar in het koele water van de Atlantische Oceaan zullen de lange afstand zwemmers het tegen elkaar opnemen.

Met nog ruim vier jaar te gaan zijn de Brazilianen trots op hun thema: Live Your Passion. Kijk maar eens naar hoe de organisatie alle volkeren uit de gehele wereld straks wil passioneren en verbinden op de prachtige stranden van Copacabana en Ipanema en al die andere fraaie sportaccommodaties die gebouwd of verbouwd gaan worden: Passion Unity Celebration.Brazilië is een sportland pur sang. Bijna tweehonderd miljoen inwoners. Overal openbare voetbalvelden, de stranden van Rio vol met beachvolleybal en strandvoetbalveldjes. En voetbalverenigingen zoals Fluminense, Botafogo en Flamengo zijn veel meer dan voetbalclubs. Zij huisvesten vaak meer dan tien sporten onder een dak, waar zowel leden (vaak meer dan tienduizend) als niet leden, scholen etc. gebruik van kunnen maken.

Toch blijft het voorlopig wel de vraag hoe in deze samenleving van uitersten de miljoenen mensen uit de favela’s (achterstandswijken) straks gaan profiteren van de Spelen. Natuurlijk, nadat Rio in 2009 in Kopenhagen het bid won van onder andere Chicago en Madrid, pompt de overheid per jaar één miljard euro in sportontwikkelingsprojecten. Het openbaar transport zal drastisch worden verbeterd voor de miljoenen uit de favela’s en de werkgelegenheid zal toenemen.

Passie blijkt ook uit het (driedimensionale) logo. Prachtig. Symbool voor de drie letters: RIO. Maar ook voor sport, de indrukwekkende natuur (Sugarloaf Mountain) en de omarming van het mooie begrip Passion. In dit filmpje prachtig weergegeven.Een paar dagen Rio de Janeiro en een dagje Brasilia maken mij in ieder geval heel nieuwsgierig naar de Passion Games in 2016. In zal er in de komende periode nog vaak over bloggen, zo schat ik in.

Maar nu eerst London 2012: Inspiration…

Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF

Lees hier de eerdere blogs van Gerard Dielessen

Volg Gerard Dielessen op Twitter via www.twitter.com/gerarddielessen
Weblog Lees het nieuwe weblog van Gerard Dielessen: de Passion Games van Rio 2016. Rio Laguna 332
Deel dit via:

Reageren

Naam
E-mail
Reactie