Actuele maatregelen

In Nederland gelden voor de topsport de volgende maatregelen:

Per 17 december mogen topsporters die actief zijn in topsportcompetities weer, onder voorwaarden, in grote groepen trainen en wedstrijden spelen. Het gaat daarbij om een selecte groep van 1000 voetballers en 5000 topsporters uit andere competities. Voetballers in de Eredivisie en Eerste divisie, voetbalsters in de eredivisie en topsporters met een status mochten al trainen en wedstrijden spelen op aangewezen topsportlocaties.

Trainingslocaties topsporters

Het kabinet heeft tijdens de persconferentie op dinsdag 13 oktober jl. kenbaar gemaakt dat alle voltijds topsport- (S) en opleidingsprogramma’s (S-1) mogen worden voortgezet op de onderstaande aangewezen topsportaccommodaties. Deze uitzonderingsbepaling is opgenomen door het kabinet voor de doelgroep sporters met een A-, HP- of Selectiestatus en sporters die behoren tot Talent TeamNL. In uitzonderlijke gevallen en op voordracht van de sportbond kan hiervan voor een individuele topsporter zonder status worden afgeweken.

Protocol topsportcompetities

Sinds 17 december mogen de topsportcompetities worden hervat onder voorwaarden. In overleg met het ministerie van VWS is bepaald voor welke teamsporten (dames en heren senioren) dit advies op dit moment geldt. Momenteel zijn dat hockey, basketbal, waterpolo, volleybal, handbal, korfbal, beachvolleybal, honkbal, softbal, rugby, ijshockey, rolstoelbasketbal, zaalvoetbal, cricket, badminton en tafeltennis. Het is denkbaar dat op een later moment een andere sport wordt toegevoegd, mede afhankelijk van het maximum aantal van 5.000 topsporters dat niet mag worden overschreden.

Er is een protocol opgesteld voor het opstarten van deze topsportcompetities.

Overzicht accommodaties topsportcompetities

Het kabinet heeft tijdens de persconferentie op dinsdag 17 december jl. kenbaar gemaakt dat een aantal topcompetities mogen worden voortgezet. Dit betreft de onderstaande sporten en accommodaties. De lijst wordt regelmatig aangevuld.

Topsporters en testen op corona

Wat is het testbeleid van NOC*NSF en wie bepaalt welke testen worden gebruikt? Waarom hechten we grote waarde aan sneltesten? Hoe weten we of testmethodes betrouwbaar zijn? We zetten een paar vragen over topsport en het testen op corona op een rij.

Topsporters en vaccinatie tegen Covid-19

De medische staf van NOC*NSF adviseert dat de sporters en begeleiders van TeamNL in de zomer gevaccineerd naar de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio afreizen. Het is echter geenszins de bedoeling hierbij aanspraak te maken op de vaccins die gereserveerd zijn voor het zorgpersoneel en de kwetsbaren in onze samenleving.