Geertje Wielema 200x150 1952-1956: Geertje Wielema Video

Slechts zilver na omstreden finish

1952

Geertje Wielema

Geertje Wielema 300x200

Naam: Wielema, Geertje (Geertje)
Geboren: 24 juli 1934 te Hilversum
Overleden: 18 augustus 2009

1956, Zomerspelen XVI te Melbourne, Australië
Sport: zwemmen
Geen deelname na terugtrekken Nederlandse equipe

1952, Zomerspelen XV te Helsinki, Finland
Sport: zwemmen
Onderdeel: 400 meter vrije slag
Prestatie: in de eerste serie uitgeschakeld
Onderdeel: 100 meter rugslag
Prestatie: zilver in 1:14,5

Geertje Wielema was als rugslagzwemster al heel jong van wereldklasse. Maar het zat haar in haar sportcarrière bepaald niet mee. Onenigheid van haar trainer Jan Stender met de Zwembond leidde er toe dat ze niet werd uitgezonden naar de Europese kampioenschappen 1950 in Wenen, waar ze vrijwel zeker zou hebben gewonnen.

Bij de Olympische Spelen van Helsinki 1952 was ze favoriet voor het goud. In de serie verbeterde ze het Olympisch record met 1.13.8, maar in de finale had ze de pech dat ze in de tweede baan in de touwen zwom. Met miniem verschil verloor ze van de Zuid-Afrikaanse Joan Harrison, hoewel ze altijd zeer heeft betwijfeld of de jury van aankomst (er was nog geen elektronische registratie) het wel bij het rechte eind had.

Bekijk beelden van de thuiskomst uit Helsinki van de Nederlandse zwemploeg:
In 1954, bij de Europese kampioenschappen in Turijn kreeg ze dan eindelijk de prijs die haar toekwam, de titel op de 100 m rugslag. Ze kreeg daarvoor als eerste vrouw de titel Sporter van het jaar (vanaf 1959 werd deze titel gesplitst in Sportman en Sportvrouw van het jaar). Ze was ook geselecteerd voor de Olympische Spelen van 1956 in Melbourne, maar die liep ze mis omdat het Nederlands Olympisch Comité zich van dat evenement terugtrok wegens de Russische inval in Hongarije.

Bekijk een necrologie over Geertje Wielema van NOS Studio Sport:


Foto: 1 november 1954: Wereldrecord 4 x 100m dames verbeterd met 4,1 sec.: Geertje Wielema, Rika Bruins, Joke de Korte en Mary Kok.

Bronnen:

  • Sportportretten Sport.nl
  • www.nocnsf.nl
  • ANP 
  • Foto: ANP Photo
  • Beelden: Beeld en geluid/NOS

Reageer op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie
Deel dit via:

Deelnemersfinder

In de deelnemersfinder kan je elke Nederlandse deelnemer aan de Olympische Spelen terugvinden. Ook kun je zien op welke discipline deze sporter meedeed en of hij/zij een medaille won.