Blessures

Sporten en bewegen hebben een groot positief effect op de gezondheid, maar gaan soms ook gepaard met blessures. Wist u dat jaarlijks 3,5 miljoen sporters (ruim 30%!) een blessure oplopen en dat de helft van hen medisch behandeld moet worden? Van de geblesseerde sporters die een blessure oplopen stopt ruim 10% zelfs helemaal met sporten! Met een goede begeleiding en instructie heeft de sporter een grotere kans op goed herstel en een kleinere kans dat de blessure terugkomt.

Op www.voorkomblessures.nl vindt u informatie over het voorkomen van sportblessures
Op www.sportzorg.nl vindt u alles over het omgaan met blessures en behandeling daarvan
Op www.veiligheid.nl vindt u informatie over het voorkomen van sportblessures

Eerste hulp bij Sportongevallen (EHBSO)
Sport Blessure Vrij: alle informatie over het behandelen van sportblessures én het voorkomen van sportblessures.
Bij blessurevrij sporten zijn twee zaken van groot belang: het behandelen van blessures én het voorkomen van sportblessures, zodat behandeling minder vaak nodig is in de toekomst.

In de uitgave ‘Sport Blessure Vrij’ vindt u de belangrijkste informatie over het voorkomen van sportblessures. Wat is een goede sportuitrusting, maar ook hoe weer te beginnen na een blessure. Heeft u toch een blessure opgelopen dan is een goede en snelle Eerste Hulp Bij Sport Ongevallen (EHBSO) heel belangrijk. Het herstel van een blessure begint namelijk al op het moment dat de eerste hulp wordt geboden. De uitgave behandelt de belangrijkste informatie, die nodig is voor eerste hulp bij sportblessures. Stapsgewijs leest u voor wat u moet doen om erger te voorkomen.

Onmisbaar voor trainers, coaches, teambegeleiders, verzorgers, scheidsrechters en bestuursleden! Er is ook een speciale ‘Voetbal Blessure Vrij’ uitgave beschikbaar. 

Het document ‘Sport Blessure Vrij’ is een vernieuwde uitgave van het boekje uit 2006 en is een uitgave van de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG), Consument en Veiligheid. In samenwerking met Het Oranje Kruis en NOC*NSF.

Sportzorg
Op de website www.sportzorg.nl is nuttige informatie te vinden over wat te doen als u een blessure hebt opgelopen en daar vragen over hebt. Ook vind je de juiste weg naar de beste sportmedische zorg. Sportzorg.nl is de voorlichtingssite van de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) en de Federatie van Sportmedische Instellingen. De ontwikkeling van de site is mogelijk gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport.

Op Sportzorg.nl vindt u alles over:
Het omgaan met blessures en de behandeling daarvan, prestatieverbetering, verplichte sportkeuringen en preventieve sportmedische onderzoeken en snelle toegang tot de juiste sportmedische zorg.

Veiligheid NL werkt aan het voorkomen van sportblessures. De kracht ligt daarbij in het verzamelen en analyseren van gegevens over sportblessures, uitvoeren van onderzoek en maken van effectieve preventiecampagnes.