1 mei 2012
‘Inspire a Generation’

Arnhem Eagles 300x200
Iedereen moet kunnen sporten
De organisatie van de Olympische Spelen in London heeft goed begrepen wat sport voor de samenleving kan betekenen. Vorige week maakte LOCOG het thema voor London 2012 bekend:

Inspire a Generation.

NOC*NSF zegt het ook: Sport inspireert! Op 15 mei zullen de 74 bij NOC*NSF aangesloten sportbonden verder uitwerking geven aan de in januari van dit jaar door hen vastgestelde Sportagenda 2013 - 2016 met als titel: Sport Inspireert!

Een mooier moment konden we niet bedenken. Op het moment dat de politieke partijen opnieuw aan de slag gaan om hun verkiezingsprogramma's op te stellen, ligt er vanuit het hart van de sport een mooi document dat alle Nederlanders in staat stelt om te sporten. Niet alleen willen we iedereen maximaal van sport laten genieten, ook gunnen we iedereen de positieve effecten van sport.

Want ‘Sport inspireert!’ heeft een belangrijke doelstelling: iedereen moet kunnen sporten.
Inmiddels is de sportdeelname in Nederland al behoorlijk hoog. Zo'n 65 procent van alle Nederlanders doet aan sport. Dat percentage kan en moet de komende jaren fors omhoog. Er zijn te veel doelgroepen die nog niet sporten.

Nu er toch verkiezingen komen, zouden de politieke partijen er goed aan doen om zich te verdiepen in de gunstige maatschappelijke effecten van de sport. In januari 2009 publiceerden we in het kader van het Olympisch Plan al over de opbrengsten van een echt Nederland Sportland. Die financieel maatschappelijke opbrengst, het saldo van de kosten en baten dus, bedraagt tot en met 2025 in totaal maar liefst ruim drie miljard euro. En dan hebben we het over resultaten als minder leerlingenuitval, extra mediaopbrengsten, evenementen baten, verzuimreductie, extra levensjaren, verlaging ziektekosten als gevolg van stijging gezondheidswaarde en nog veel meer dan dat. Want sport is goed voor iedereen, houdt je lijf gezond en houdt de geest scherp.

In de tekst van de doorrekening van het Olympisch Plan in 2009, stond het zo beschreven: een hogere sportparticipatie leidt tot een gezondere Nederlandse bevolking. Dit leidt tot een verlenging van de gemiddelde levensduur en een stijging van de productiviteit door daling van het verzuim.

Het is dan ook niet goed te begrijpen waarom de politiek het sporten op basisscholen niet beter prioriteert zodat sporten voor alle kinderen de normaalste zaak van de wereld zou worden. Rekenen, taal en bewegen zou in een adem als benodigde basisvaardigheden genoemd moeten worden.

Tijdens de eerste NOC*NSF Nationale Sportconventie, vorige week in Enschede aan de vooravond van de Nationale Sportweek, was dat niet voor niets de belangrijkste conclusie die door de deelnemers werd getrokken: sport moet terug op de basisschool. Want als kinderen spelenderwijs leren wat sport en bewegen voor hen kan betekenen, dan hebben zij (en de samenleving) daar hun hele leven lang plezier en profijt van.

Lijkt mij een mooie uitdaging voor de auteurs van de verschillende verkiezingsprogramma's die de komende weken geschreven gaan worden om te formuleren hoe de sport ingezet kan worden om alle, ongetwijfeld mooie toekomstplannen te helpen verwezenlijken.

Want sport inspireert. En, belangrijk, sport is er al. In de totale sportbranche gaat bijvoorbeeld bijna 9 miljard per jaar om en de sport zorgt voor een werkgelegenheid van meer dan 82.000 fte’s. Lijkt me een uitdaging om te onderzoeken hoe we deze branche maatschappelijk beter kunnen laten renderen.

Met de komende zomer in aantocht gaan we ook weer zien wat sport kan losmaken tijdens de grote sportevenementen. Het EK voetbal in Polen en Oekraïne en de Olympische Spelen in het Verenigd Koninkrijk zullen aantonen wat de kracht van sport betekent. Want sport stimuleert, enthousiasmeert, passioneert, bindt en inspireert.

Gerard Dielessen 
Algemeen directeur NOC*NSF

PS: de komende periode meer over 'Sport Inspireert!'. Deze week in iedere geval nog een blogbericht over mijn bezoek aan burgemeester Sir Robin Wales van de Londense achterstandswijk New Ham, waar het grootste gedeelte van het Olympic Parc is gebouwd en waar zijn medewerkers de hele dag bezig zijn met programma's die ertoe moeten leiden dat zijn bewoners worden geïnspireerd door sport en de Spelen. 

Lees hier de eerdere blogs van Gerard Dielessen

Volg Gerard Dielessen op Twitter via www.twitter.com/gerarddielessen
Weblog Weblog Gerard Dielessen: ‘Inspire a generation’ Arnhem Eagles 332
Deel dit via:

Reageren

Naam
E-mail
Reactie