Gerard Dielessen_88x62 Weblog algemeen directeur Gerard Dielessen.

16 apr 2012
Top- en breedtesport gaan samen in Limburg en Rotterdam

Toerrenners op de Kruisberg
Het afgelopen weekeinde stond weer bol van mooie sport. Top- en breedtesport. En vooral een combinatie daarvan. In Rotterdam de inmiddels traditionele marathon. Helaas geen wereldrecord. De organisatie hoopte daar wel op van tevoren, maar de kille weersomstandigheden stelden de lopers niet in staat om harder te lopen dan de 2.03.38 die Patrick Makau vorig jaar in Berlijn liep. In het spoor van winnaar Yemane Adhane (Ethiopië) liepen duizenden recreanten de ruim 42 kilometer over het fraaie, Rotterdamse parcours.

Topsport kan niet zonder breedtesport en andersom, zo bleek dit weekeinde weer eens in de havenstad. Want topsport zorgt voor het aanjagen van mensen die misschien wel willen gaan sporten om uiteindelijk toch de definitieve stap naar een sportvereniging te zetten. En breedtesport zorgt voor de aanvoer van talenten naar de topsportprogramma’s, die weer tot medailles leiden.

Top en breedte gingen dit weekeinde ook hand-in-hand in het zuiden van het land. Zaterdag deden maar liefst 12.000 toerfietsers mee aan de recreantenversie van de Amstel Gold Race. En zondag dan de profkoers met een onverwachte winnaar: de Italiaan Enrico Gasparotto won op de meet de 47ste editie van de Amstel Gold Race. De in Nederland bekende Oscar Freire ‘stierf’ tijdens de beklimming van de Cauberg. Op zaterdag waren er 12.000 winnaars. Wat is dit evenement een prachtspektakel. Met dank aan Amstel, de gemeente Valkenburg, al die andere betrokken gemeenten, de provincie en al die vrijwilligers die er zo’n mooi evenement van weten te maken.

O ja, even niet vergeten: Het Amstel Gold Race-weekeinde levert de gehele provincie maar liefst 27 miljoen euro op. Er zijn maar weinig Limburgers die niet meeprofiteren van dit sportieve brede succes.

In de provincie Limburg werken de ‘vijf ringen’ (sport, overheid, bedrijfsleven, onderwijs en zorg) hard aan hun eigen Olympische ambitie en zetten ze sport nadrukkelijk in als middel om de samenleving ambitieuzer, gezonder, beter, vitaler en sportiever te maken. Daarin slagen ze in het zuiden van het land heel goed, zo heb ik de afgelopen drie dagen weer eens mogen ervaren.

Bovendien snappen ze heel goed dat de ambities alleen maar kunnen slagen als de bevolking alle plannen en ambities ondersteunt. Dit Amstel Gold-weekeinde heb ik veel trotse Limburgers gezien en gesproken.

Maar er is ook een keerzijde, zo vertelde Jacques Opgenoord, directeur van het Huis voor de Sport in Limburg. Al die duizenden toerfietsers zorgen namelijk ook voor overlast getuige de krantenkoppen die Opgenoord in zijn presentatie voor de ‘vijf ringen’ had verzameld: Voeren verbiedt toertocht; Wielrenners prima, maar het zijn er zo veel; Over (be)last Heuvelland… en zo meer.

‘Olympische’ ambities zijn mooi, zelfs in Limburg, maar we moeten niet vergeten de samenleving mee te nemen, uit te leggen wat we met sport als middel kunnen bereiken.
Als het gaat om Limburg wil het Huis voor de Sport dat de volgende maatregelen worden getroffen:

- Terugdringen van overlast
- Tegengaan verrommeling landschap
- Verhogen van de kwaliteit
- Promotie van de wielerregio
- Garanderen van leefbaarheid
- Garanderen van veiligheid
- Gezamenlijk werken aan oplossingen
- Regie
- Structurele campagnes
- Kruispuntvrije routes
- Fietssnelwegen

Ik vermeld dit lijstje als metafoor voor de Nederlandse Olympische ambities. Of beter gezegd: hoe creëren we een beter draagvlak voor Nederland Sportland in 2016, zodat we daarop verder kunnen bouwen richting het eventueel organiseren van de Olympische Spelen in 2028.

Mooie plannen, zoals grote sportevenementen, nieuwe accommodaties, top- en breedtesportprogramma’s zijn mooi en zelfs noodzakelijk. Maar laten we niet vergeten om de samenleving ‘mee te nemen’ in de talloze voordelen die een echt sportland te bieden heeft. Alleen dan hebben onze Olympische ambities een reële kans van slagen. 

Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF

Lees hier de eerdere blogs van Gerard Dielessen

Volg Gerard Dielessen op Twitter via www.twitter.com/gerarddielessen
Weblog Top- en breedtesport gaan samen in Limburg en Rotterdam Toerrenners op de Kruisberg
Deel dit via:

Reageren

Naam
E-mail
Reactie