Gerard Dielessen_88x62 Weblog algemeen directeur Gerard Dielessen

29 feb 2012
NOC*NSF en Rotterdam willen Youth Olympic Games 2018

Gouden hockeysters in Singapore
Dear President,

The NOC of the Netherlands, NOC*NSF, would like to present Rotterdam as Candidate City for the 3rd Summer Youth Olympic Games in 2018. It would be a tremendous honour and a wonderful opportunity to host these new and inspiring Games in the City of Rotterdam.

Met deze vol trots geschreven zinnen aan president Jacques Rogge van het International Olympic Committee, heeft NOC*NSF vandaag de stad Rotterdam kandidaat gesteld voor de organisatie van de Jeugd Olympische Spelen van 2018. Een mijlpaal in de 100-jarige geschiedenis van het Nationaal Olympisch Comité. Eerder organiseerde Nederland in 1928 de Spelen in Amsterdam en stelde het NOC medio jaren tachtig Amsterdam kandidaat als gaststad voor de Olympische Spelen van 1992.

En vanaf vandaag gaan we dan serieus proberen de Youth Olympic Games (YOG) van 2018 naar Nederland, naar Rotterdam te halen. Tot nu toe zijn er slechts twee YOG’s gehouden. De eerste zomereditie van 2010 werd in Singapore georganiseerd en de eerste wintereditie een paar weken geleden in Innsbruck. Beide jeugd-Olympics waren heel succesvol voor onze Nederlandse topsporttalenten van 14 tot 18 jaar.

De jeugdversie van de Olympische Spelen zijn een idee van IOC-voorzitter Jacques Rogge. De Belg wil met de YOG de Olympische Beweging verder verbreiden omdat ook hij vindt dat sport als middel een heel belangrijke bijdrage kan leveren aan een betere samenleving. Tijdens de Youth Olympic Games gaat het dan ook niet alleen om de sport, maar ook om cultuur en onderwijs. Uitwisselingsprogramma’s en workshops maken terecht deel uit van het Jeugd-Olympische programma.

Rogge heeft ons al laten weten heel blij te zijn met de Nederlandse kandidatuur. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat Rotterdam de YOG ‘al binnen’ heeft. Er zijn meer serieuze kandidaten, zoals Glasgow (GBR), Buenos Aires (ARG) en Medellin (COL). Morgen zal blijken welke steden zich nog meer in de race melden.

De organisatie van de YOG 2018 past uitstekend in de Olympische ambitie van Nederland. In het Olympisch Plan, dat door een breed netwerk van betrokken alliantiepartners (overheid, werkgevers, werknemers, onderwijs en bedrijfsleven) wordt ondersteund, is de evenementenambitie één van de belangrijke dragers. NOC*NSF is blij dat Rotterdam zich heeft gemeld als kandidaatstad voor de YOG.

Rotterdam heeft inmiddels een fraaie staat van dienst als het gaat om de organisatie van grote (internationale) sportevenementen, zoals het WK Turnen, het EK Judo, de Grand Depart van de Tour de France, de Formule 1 stadsrace, het EK dressuur etc.

De impact van de Jeugd Olympische Spelen is groot. Meer dan 3000 sporters uit ongeveer 200 landen doen mee aan het evenement. Belangrijk in het kader van talentontwikkeling. Maar ook het voorbeeldgedrag dat uitgaat van deze jonge sporters vormt een belangrijk argument om deze Spelen naar Nederland te willen halen. Hoe meer jonge mensen worden ‘geïnfecteerd’ met het sportieve Olympische virus, des te beter voor onze samenleving. Want sport inspireert, verbindt en maakt de wereld een klein beetje beter.

Rotterdam en NOC*NSF zullen in de uitwerking van het bid, dat op 15 oktober aanstaande definitief moet worden ingeleverd bij het IOC, naast de sportieve waarde veel aandacht besteden aan de maatschappelijke en culturele waarde van het fraaie evenement.

De Rotterdamse wethouder Antoinette Laan begrijpt de betekenis van YOG goed als zij zegt: “Met dit evenement kunnen we jongeren in Nederland en daarbuiten enorm motiveren en inspireren. En deze Olympische Spelen voor de jeugd zullen we goed gebruiken om met sport het leven in onze stad nog beter te maken.”

Speciaal voor dit blog lees ik nog even na wat ik schreef in 2010 'over de waarde van de YOG' in Singapore en citeer toch maar even:

“Ik ben heel enthousiast over wat ik hier meemaak: de sfeer, de toewijding, de sport, de combinatie van sport, cultuur en onderwijs. Ik denk dat als je hebt meegedaan aan de YOG 2010 je een mooie toekomst tegemoet gaat als volwassen Olympiër.”

De komende edities van de Youth Olympic Games worden in 2014 gehouden in het Chinese Nanjing (zomer) en in 2016 in het Noorse Lillehammer (winter). Het IOC besluit definitief over de toewijzing van de 2018 YOG in juni 2013.

Dat betekent dat we de komende maanden hard aan het werk gaan om het bid te winnen.

O ja, ik vergeet het bijna. Volgend organiseert Utrecht de Europese editie van de Olympische Spelen: het European Youth Olympic Festival (EYOF). Een mooie opstap naar de YOG 2018.

En de Youth Olympic Games kunnen weer een mooie opstap zijn naar ons aller droom: de organisatie van de Olympische Spelen van 2028…


Gerard Dielessen 
Algemeen directeur NOC*NSF

Lees hier de eerdere blogs van Gerard Dielessen.

Volg Gerard Dielessen op Twitter via www.twitter.com/gerarddielessen.
Weblog NOC*NSF en Rotterdam willen Youth Olympic Games 2018 Hockeysters juichen 332x269
Deel dit via:

Reageren

Naam
E-mail
Reactie