Shorttrackster Aafke Soet vierde in mixed relay

INNSBRUCK - Shorttrackster Aafke Soet is op de Jeugd Olympische Spelen met haar team als vierde geëindigd op de mixed relay. Het team met Josse Antonissen eindigde als achtste.

De mixed relay is een nieuw onderdeel waarbij twee jongens en twee meisjes van verschillende nationaliteiten een team vormen en waarbij gepoogd werd om, op basis van de uitslag van een individueel nummer, teams van een vergelijkbaar kaliber aan de start te brengen. "Gisteren hebben we een keer met dit team getraind, afgesproken wie wat zou doen," zei Soet over de minimale tijd die de rijders, normaal elkaars concurrenten, hadden om aan elkaar te wennen. 

De acht teams bepaalden eerst in twee halve finales welke estafetteploegen om de medailles konden gaan rijden. Josse Antonissen en zijn drie ploeggenoten liepen de finale mis, mede vanwege een val van de Groninger. De ploeg van Aafke Soet reed naar een soepele tweede plaats en kon in de finale uitkomen.

In de eindstrijd streed het team van de 14-jarige Heerenveense lange tijd om het zilver, maar stond het uiteindelijk met lege handen. "We kregen een penalty vanwege een te late overname van mij en even later viel mijn teamgenote", legde Soet uit. Ze had niettemin genoten: "Ik vond het erg leuk om het een keer op deze manier te doen", lachte ze na het experiment.

>> Lees alles over de Jeugd Olympische Spelen op www.nocnsf.nl/jos2012 

(20 januari 2012)