Goud Sanneke de Neeling op massastart

Sanneke podium 300(Foto Robèrt Cooijmans)
INNSBRUCK - Schaatsster Sanneke de Neeling heeft op de Jeugd Olympische Winterspelen in Innsbruck goud gewonnen op het onderdeel massastart. Landgenote Suzanne Schulting ging twee keer onderuit en moest opgeven. Bij de jongens finishte Bastijn Boele als tiende en ging Peter Lenderink in kansrijke positie in de laatste bocht onderuit.

De massastart is een nieuw onderdeel op de Olympische Spelen. De wedstrijd ging bij de meisjes over acht ronden, de jongens moesten twaalf ronden afleggen. Bij de meisjes verliep de race chaotisch met veel valpartijen in de eerste paar ronden. "Het had kort voor de race gesneeuwd, het ijs was daardoor niet best", kende coach Emiel Kluin de oorzaak.

Suzanne Schulting, die door haar shorttrackachtergrond wel kansen zag om zich in het grote pak rijdsters naar een mooie positie te manoeuvreren, ging goed van start. Ze viel echter al snel over een andere rijdster. "Balen, want toen moest ik veel energie verspillen om weer terug te komen. En toen ik net terug was, viel ik weer over een ander meisje." Met een pijnlijke knie moest de onfortuinlijke schaatsster uit Tijnje de strijd staken.

De Neeling kreeg van alle valpartijen weinig mee. "Ik reed steeds op de tweede plek en lette alleen op het meisje voor me." De Rotterdamse wist de hele race die positie vast te houden. "Pas in de laatste 100 meter verzuurde ik." Vanuit de laatste bocht sprintte ze met drie anderen om de medailles. Met een minieme voorsprong klopte De Neeling uiteindelijk de Koreaanse Jang en de Japanse Kikuchi en sleepte ze na het zilver op de 1500 en het goud op de 3000 haar derde medaille op de Jeugd Olympische Spelen binnen.

Bekijk de reactie van Sanneke de Neeling:Bij de jongens reden Peter Lenderink en Bastijn Boele een prima race. Voor de stampvolle tribunes en onder toeziend oog van IOC-voorzitter Jacques Rogge meldden beide Nederlanders zich vanaf de start voorin. Lenderink en Boele wisten zich goed te handhaven op die plek, maar hadden geen gezamenlijke strategie uitgedokterd. "Nee", lachte Boele, "we willen toch allebei zelf een medaille". 

Bij het ingaan van de laatste ronde lagen beide Oranje-rijders op een plek in de topvier. Zoals verwacht liet tweevoudig gouden medaillewinnaar Fan Yang uit China het pak toen achter zich. Omdat ook de Japanner Seitario Ichinohe een voorsprong nam, dook een heel peloton aan schaatsers met ambities voor het brons de laatste bocht in. In het gedrang ging Peter Lenderink, die een uitstekende positie had veroverd, onderuit. "En ik kreeg een tik van een Oostenrijker die binnendoor kwam. Daardoor kwam ik tegen die Zweed aan en verloor ik al mijn snelheid", mopperde Boele.

"Dat was zuur", vond ook coach Kluin. Boele eindigde op de tiende plek en de weer overeind gekrabbelde Lenderink eindigde als 21ste. 

Bastijn Boele over zijn ervaringen op de massastart:


>> Lees alles over de Jeugd Olympische Winterspelen op www.nocnsf.nl/jos2012

(20 januari 2012)