Goud voor ijshockeyster Julie Zwarthoed op skills challenge

INNSBRUCK - IJshockeyster Julie Zwarthoed heeft vanavond op de Jeugd Olympische Winterspelen goud gewonnen op het onderdeel skills challenge. Bij de jongens werd Guus Simons achtste.

De skills challenge omvat een zeskamp, waarin de ijshockeyers hun kunnen moeten tonen op het gebied van snelheid, behendigheid, puckcontrole en schotvaardigheid. 

Julie Zwarthoed begon als favoriete aan de finale nadat ze maandagavond de sterkste was geweest in de kwalificatieronde. Ze startte meteen goed, stond na twee skills op en gedeelde eerste plaats en er leek met haar beste oefeningen, het harde schot en de puck controle, nog voor de boeg geen vuiltje aan de lucht. "De oefeningen gingen allemaal redelijk goed", beaamde Zwarthoed.

In de vijfde oefening, nauwkeurige passing, werd ze echter vlot uitgeschakeld. "Toen werd het even spannend nog", vond coach van Rijssel. "Maar omdat de concurrenten van elkaar verloren en ik er vanuit ging dat ze in de laatste oefening de volle vijf punten zou pakken, was ik er toch niet bang voor. Maar met het in de finale gehanteerde knockoutsysteem kon een foutje je flink wat punten kosten."

Dat foutje maakte Zwarthoed niet. Ze moest in de afsluitende skill meteen tegen haar naaste concurrente en gaf geen krimp: "Ik wist dat ik haar wel kon hebben". Ze zegevierde in stijl door in de laatste oefening de winst te pakken en voor de Hongaarse Fanny Gasparics en de Australische Sharnita Crompton het goud op te eisen.

Guus Simons eindigde als achtste in de finale. Het zat de Tilburger niet mee, vond ook coach Van Rijssel. "Hij ondervond het nadeel van het knockoutsysteem. Hij lootte een paar keer tegen een sterke tegenstander en werd daardoor te vroeg uitgeschakeld. Terwijl hij het best goed deed."

Simons vulde aan: "Bijvoorbeeld bij het schot vestigde ik met 126 kilometer per uur een persoonlijk record, maar ik trof net iemand die harder schoot. Was ik uitgeschakeld. Ik heb daardoor ook niet het gevoel dat ik slecht gepresteerd heb, ook al was ik laatste in de finale." De Let Valdis Vasilonoks veroverde het goud bij de jongens.

Bekijk de eerste reactie van Julie Zwarthoed:>> Lees alles over de Jeugd Olympische Winterspelen op www.nocnsf.nl/jos2012

(19 januari 2012)