Aafke Soet zesde, Josse Antonissen zevende

INNSBRUCK - Shorttrackster Aafke Soet is op de Jeugd Olympische Winterspelen zesde geworden op de 500 meter.

De Heerenveense zette een tijd neer van 46,98 seconden. Het goud ging op dit onderdeel naar de Koreaanse Suk Hee Shim in 44,12.

Soet vocht in de kwartfinales opnieuw een duel uit met Arianne Sighel, de dochter van de oud-wereldkampioen allround langebaanschaatsen, Roberto Sighel. "Toen kwam ik er niet voorbij, nu wel. Ik bereidde nu een goede aanval voor, waar ik gisteren te veel energie verspilde door het een paar keer half te proberen", glunderde de jonge Friezin. 

In de halve finales eindigde Soet als derde waarna ze in de strijd om de vijfde tot en met negende plaats knap tweede werd. Ze belandde na de start op de vierde plaats, maar wachtte geduldig tot het trio koplopers steken liet vallen.

Soet en coach Dave Versteeg konden goed leven met de zesde plaats en het persoonlijk en junioren C-record (46.980) dat de Heerenveense verstilde. "Vandaag heeft ze naar haar niveau gepresteerd", vond Versteeg.

Bekijk hier de reactie van Aafke Soet op haar race:Bij de jongens werd Josse Antonissen zevende. Ook daar ging het goud naar een Koreaan, Su Min Yoon (42,41).

Voor Antonissen verliep de 500 meter stukken beter dan de 1000 meter van de avond ervoor. Toen ging hij in de kwartfinales onderuit en was het verder einde verhaal, nu had de Groninger het geluk aan zijn zijde. In de kwartfinales moest hij de concurrentie laten gaan, maar omdat er aan een van hen een straf werd uitgedeeld, mocht Antonissen door.

In de halve finales viel de 15-jarige shorttracker, waardoor hij naar de B-finale werd verwezen. Daar liet hij zien wat hij in zijn mars had door twee man achter zich te houden en met een tijd van 47,31 een seconde van zijn persoonlijk record af te halen. "Een sterk pr", vond Versteeg.

De medailles bij de mannen gingen naar Korea (goud en zilver) en China. "Die jongens gaan zo snel, die kunnen bij de Nederlandse seniorentop mee", sprak Antonissen vol bewondering.

Bekijk de reactie van Josse Antonissen na zijn race:


>> Lees alles over de Jeugd Olympische Winterspelen op www.nocnsf.nl/jos2012

(19 januari 2012)