Goud voor Sanneke de Neeling op de 3000 meter

Sanneke goud 300x200 licht(Foto Robèrt Cooijmans)
INNSBRUCK - Sanneke de Neeling heeft op de Jeugd Olympische Winterspelen in Innsbruck goud gewonnen op de 3000 meter.

Met een tijd van 4.37,33 bleef de Rotterdamse de Japanse Rio Harada (4.41,85) en de Koreaanse Su Ji Jang (4.42,72) voor. Het betekende voor Youth Olympic Team Netherlands de derde medaille op deze Spelen. Sanneke de Neeling won eerder dit toernooi al zilver op de 1500 meter. Brons was er voor alpineskister Adriana Jelinkova op de supercombinatie.

De Neeling was als eerste van de kanshebsters naar de start gedirigeerd en moest haar eigen race rijden. "Vond ik wel gunstig", bekende coach Emiel Kluin. "Ze moest nu haar eigen race rijden en niet op tijden van anderen letten. Afspraak was om de eerste vier ronden het juiste ritme te vinden. En dan de rest van de race knokken. Je taken uitvoeren, dan komt de rest vanzelf", doceerde de Groninger.

De tijd van De Neeling hield stand, de, voornamelijk Aziatische, concurrentie beet de tanden erop stuk. Toen bleek dat ze de anderen op circa vijf seconden had gereden, verscheen er een glimlach die het gezicht van de schaatsster die dag niet meer zou verlaten. Een sms hier, een interview daar, een knuffel voor de coach, de familie en de teamgenoten en twee huldigingen, De Neeling genoot met volle teugen van haar gouden race. "Terecht", meende Kluin. "Dit was een 3.000 meter van formaat."

Bekijk hier een interview met Sanneke de Neeling na haar gouden race:(18 januari 2012)