Shorttrackster Aafke Soet twaalfde

aafke
INNSBRUCK - Shorttrackster Aafke Soet is bij de Jeugd Olympische Winterspelen in Innsbruck vandaag twaalfde geworden op de 1000 meter. Bij de jongens kwam Groninger Josse Antonissen op dezelfde afstand ten val, waarna hij de wedstrijd niet meer mocht vervolgen.

Aafke Soet kende een lastige loting, maar schaatste sterk in haar eerste ronde. Ze was in een gevecht verwikkeld met Arianne Sighel, was ook sneller, maar kon de Italiaanse niet passeren. "Binnendoor lukte het niet, toen moest ik het buitenom proberen, maar daar had ik niet genoeg snelheid voor."

Ook in de tweede ronde had ze het geluk niet aan haar zijde. Ze pakte meteen de kop, hield die positie in een tactische race ook lang vast, maar kon een aanval binnendoor van de Russin Gamorina niet pareren. "We raakten elkaar en daardoor ging dat andere meisje me ook nog voorbij", baalde de 14-jarige benjamin van de Nederlandse ploeg.

De race om de twaalfde plek won de Heerenveense met overmacht. "In die race hoor ik ook niet thuis." Soet was niet blij met het resultaat, maar zag tevens de zonnige zijde van haar OLympische optreden. "Ik ben hier ook om te leren en ik héb al heel veel geleerd. Dus ik mag niet ontevreden zijn".

Dat was Josse Antonissen wel. Zijn 1000 meter eindigde al in de tweede ronde van de eerste race. Op een plek waar in de race voor hem ook al twee rijders weggleden, ging ook de 15-jarige Groninger onderuit. Hij wilde de wedstrijd rustig uitrijden, maar werd omdat hij op twee ronden werd gereden, uit de wedstrijd gehaald.  "Balen, maar gelukkig is er morgen al kans op revanche."

>> Lees alles over de Jeugd Olympische Winterspelen op www.nocnsf.nl/jos2012

(18 januari 2012)