Julie Zwarthoed en Guus Simons naar finale skills challenge

Julie Zwarthoed en Guus Simons 300
INNSBRUCK - IJshockeyers Julie Zwarthoed en Guus Simons zijn op de Jeugd Olympische Spelen doorgedrongen tot de finale van de skills challenge. De finale staat voor donderdag op het programma. De skills challenge omvat een zeskamp, waarin de ijshockeyers hun kunnen moeten tonen op het gebied van snelheid, behendigheid, puckcontrole en schotvaardigheid.

Julie Zwarthoed bleek in de kwalificatie de sterkste van een veld van vijftien vrouwen, Guus Simons ging als zesde naar de eindstrijd bij de mannen. "Het ging onverwacht zoals ik had verwacht", vatte coach Hans van Rijssel de avond cryptisch samen. "Dat Julie eerste werd, verbaast me niet. Ze was weliswaar als achtste geplaatst, maar dat kwam omdat ze een liesblessure had tijdens de plaatsingswedstrijden. Guus liet het onverwachts liggen op de eerste twee onderdelen en moest toen op de overige onderdelen goed scoren. Dat ging moeizaam, maar door een hele goede score op zijn minste onderdeel, zo hard mogelijk scoren, kwam hij toch op zijn ingeschaalde plek uit."

Tussen de skills door werden de standen niet getoond, dus toen alle ijshockeyers na afloop het ijs op moesten om gezamenlijk de einduitslag te vernemen, was de spanning te snijden. Zwarthoed had alle onderdelen solide afgewerkt, maar had de koppositie niet verwacht. "Ik stond te wachten en zocht mijn naam tussen de beste acht. Toen zag ik ineens pas dat ik bovenaan stond", glunderde de ijshockeyster uit Sweikhuizen na afloop. "Was het maar de finale vandaag!

Simons baalde na de eerste twee skills. "Ik dacht, wat maakt het allemaal uit. Ik moest echt even omschakelen, trok me even terug in de kleedkamer. Gelukkig ging de derde proef goed, toen kreeg ik weer vertrouwen. Mijn harde schot via de binnenkant van de paal redde me achteraf", was de jonge Tilburger opgelucht.

>> Lees alles over de Jeugd Olympische Winterspelen op www.nocnsf.nl/jos2012

(16 januari 2012)