Zilver voor schaatsster Sanneke de Neeling

Sanneke de Neeling zilver 200x300(Foto Robèrt Cooijmans)
INNSBRUCK - Sanneke de Neeling heeft op de Jeugd Olympische Spelen een zilveren medaille veroverd. De Rotterdamse eindigde in Innsbruck op de 1500 meter als tweede in een tijd van 2.09.54. Suzanne Schulting werd zestiende.

De Neeling reed een prima race op de koude, maar zonnige buitenbaan van Olympiaworld in Innsbruck. "Technisch goed, af en toe wat zoeken naar de slagfrequentie, maar een goede rit, ze mag tevreden zijn", oordeelde coach Emiel Kluin. "Ze heeft niets laten liggen waardoor ze nog goud had kunnen winnen. De Koreaanse is een terechte winnaar."

De 15-jarige schaatsster kon zich wel vinden in de lezing van Kluin. "De start ging goed, ik had een goede opening en de slagen lukten bijna allemaal. Ging eigenlijk wel supergoed." Ze kon daardoor ook vrede hebben met de zege van de voor haar onbekende Mi Jang. "Dat verschil was wel groot".

De Neeling genoot van de sfeer op de buitenbaan. "Mooie bergen op de achtergrond en een lekker zonnetje op de baan. En harde aanmoedigingen van het publiek". Woensdag komt de Zuid-Hollandse nog in actie op de 3000 meter, vrijdag wacht de massastart. 

Bekijk hier een interview met Sanneke de Neeling:De medaille van Sanneke de Neeling is voor Youth Olympic Team Netherlands de tweede medaille op de Jeugd Olympische Winterspelen. Eerder won alpineskister Adriana Jelinkova brons op de supercombinatie.

Suzanne Schulting kon haar uitstekende vierde plaats van de 500 meter geen vervolg geven. Na ongeveer 700 meter blokkeerde de 14-jarige uit Tijnje. Ze kwam uit op een teleurstellende tijd van 2.25.78.

Jongens
Bastijn Boele eindigde bij de jongens op de 1500 meter op de vijfde plaats. Landgenoot Peter Lenderink werd elfde.

Boele kon goed leven met zijn vijfde plaats in het sterke Olympische veld. "Topplek, ik was de beste Europeaan." De jonge Leidenaar ging 'helemaal naar de klote'. " Dat weet ik vooraf, heb ik altijd. Is ook goed." Coach Emiel Kluin noemde het een 'Wennemarsje'. De Groninger lichtte toe: "Er vol voor gaan en dan kijken waar het schip strandt. En het strandde op de vijfde plaats, in 2.02.28. Keihard geknokt, goed gereden, Bastijn mag tevreden zijn."

Peter Lenderink liet 2.04.04 klokken en was er niet tevreden over. "Ik had een plannetje in mijn hoofd, maar ik kwam er niet goed in. Ik zat niet diep genoeg, ik was niet effectief genoeg, de bocht liep niet lekker. Ik kreeg geen moment een goed gevoel", analyseerde de Ommenaar kritisch. "Maar ik ga met frisse moed naar de 3000 meter, daar heeft dit geen gevolgen voor."

Kluin was mild. "Peter heeft in korte tijd een enorme sprong gemaakt, maar op deze leeftijd kun je niet op ieder moment dat hoge niveau vasthouden."

Lenderink en Boele komen later in de week nog in actie op de 3000 meter en de massastart.

>> Lees alles over de Jeugd Olympische Winterspelen op www.nocnsf.nl/jos2012

(16 januari 2012)