Gerard Dielessen_88x62 Weblog algemeen directeur NOC*NSF Gerard Dielessen.

10 jan 2012
Mitt Romney en Kleintje Pils

Mitt Romney
Even iets heel anders. Wat hebben sport en de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten met elkaar te maken? Deze week ben ik bij de voorverkiezingen in New Hampshire. Weekje vakantie uit pure interesse. Energie op doen. Campagnevoeren. En veel inspiratie opdoen in gezelschap van ongeveer 25 talentvolle studenten die in de VS het BKB excellence – programma volgen. Een mooi stel ‘kids’, zoals wij als begeleiders de groep noemen, waar we in de toekomst nog veel van gaan horen. Ook een soort topsport dus. Al jaren volg ik wat er zoal gebeurt in Amerika en was, beroepshalve, bij veel verkiezingen in de afgelopen decennia.

Gisterochtend een memorabel hoogtepunt in die lange reeks omdat sport en Amerikaanse politiek op het hoofdkantoor van de belangrijkste Republikeinse kandidaat Mitt Romney (van Mormoonse afkomst trouwens) heel dicht bij elkaar kwamen op zijn hoofdkantoor in Manchester (New Hampshire).

Romney was daar even aanwezig om zijn tientallen vrijwilligers een hart onder de riem te steken, want ‘zonder soldaten geen verkiezingsoverwinning’. Hij vertelde daar en passant even dat Nederland het beste hoempapa-orkest heeft van de wereld. En dat hij veel respect heeft voor wat de Nederlandse langeafstandschaatsers allemaal presteren. Kijk met heel veel dank Kay van de Linde naar dit bijzondere videofragment:De toekomstige presidentskandidaat dus over de kracht van het Nederlandse langebaan schaatsen? Bijzonder. Want als er in de VS over sport wordt gesproken dat gaat het toch vooral over de zogenoemde big four: ijshockey, american football, honkbal en basketbal. Maar zijn interesse voor de populaire Nederlandse sport laat zich verklaren omdat Romney in 2002 de baas was van het Salt Lake Organizing Committee, dat destijds de Olympische Winterspelen organiseerde.

Terwijl een aantal BKB-studenten op zijn kantoor aan het campagnevoeren was, stond de mogelijke uitdager van president Obama daar zo maar ineens. En dus veel onverwachte Nederlandse belangstelling. Voor Romney geen probleem. Hij roemde de Nederlandse supporters die altijd zo keurig, geheel in het oranje, de tribunes bezetten van de Olympic Oval in Salt Lake. En Kleintje Pils natuurlijk.

Trouwens, even los van alle politieke voorkeuren, hoe laagdrempelig vrijwilligers zich inzetten en binden voor een bepaalde kandidaat. Een aanpak waar we veel van kunnen leren, ook voor de sport in Nederland, waar we zo langzamerhand te maken krijgen met een structureel tekort aan vrijwilligers. Het is natuurlijk heel Amerikaans, maar het systeem waarbij de ‘grassroots’, grote delen van de samenleving, voor elkaar iets wil betekenen werkt wel. Aandacht (van baas Romney zelf in dit geval), vertrouwen, verantwoordelijkheid, geloof. Het zijn zo’n beetje de kernwoorden en begrippen.

Zouden wij toch ook moeten kunnen?!

Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF

Lees hier de eerdere blogs van Gerard Dielessen.

Volg Gerard Dielessen op Twitter via www.twitter.com/gerarddielessen.
Weblog Lees het nieuwste blog van Gerard Dielessen: Mitt Romney en Kleintje Pils Mitt Romney 332x269
Deel dit via:

Reageren

Naam
E-mail
Reactie