Aafke Soet

NED_SOET_AAFKE_19971123
Naam:  Aafke Soet
geboren: 23-11-1997 in Heerenveen
woonplaats: Heerenveen
sport en discipline: Shorttrack (500m, 1000m, 3000 m mixed team relay)
School/opleiding: Havo aan de Talenten Academie Nederland
Vereniging: Shorttrackclub Thialf, HCH Heerenveen
Belangrijke resultaten: 3e NK Shorttrack C-junioren
Website: -
Filmpjes op YouTube: -
in actie op: 18, 19 en 21 januari

Zeven jaar geleden begon Aafke Soet met shorttrack. Ze deed toen al aan langebaanschaatsen, maar omdat ze de bochten zo lastig vond, ging ze ook shorttracktrainingen doen. “En nu doe ik nog steeds allebei. Mijn bochten zijn veel en veel beter geworden. De snelheid tijdens een race geeft zo’n kick. Vooral bij shorttrack, dan hang je ook helemaal schuin in de bocht.”

Zes dagen per week staat Aafke op het ijs. Soms een uur, soms een anderhalf uur, maar vooraf eerst altijd nog een uur voorbereiding. “Meestal train ik elke dag, behalve zondag. Heel soms hebben we een rustweek, dan train ik maar drie keer. Ik zit op de Talenten Academie in Heerenveen en zij houden erg goed rekening met mijn sport. School wordt eigenlijk om mijn sport heen gepland. Dan ga ik eerst trainen, thuis even douchen en als ik dan op school kom, zegt mijn studiecoach wat ik het beste die dag kan doen. Zij hebben een heel jaarplan gemaakt, zodat ik school en sport goed kan combineren.”

In Heerenveen kwalificeerde Aafke zich voor de Jeugd Olympische Winterspelen. Als eerstejaars C-junior liet ze de concurrentie achter zich. “Ik wist dat ik wel één van de kanshebbers was, maar dat ik me ook echt kwalificeerde was wel een verrassing. Ik was echt superblij! In Innsbruck neem ik deel aan de 500 meter, de 1000 meter en de gemixte estafette.” Die laatste afstand is een bijzondere, want in één estafetteploeg zitten twee jongens en twee meisjes uit verschillende landen.

In de Jeugd Olympische Winterspelen heeft Aafke erg veel zin. “Ik vind het erg spannend, maar ik ga er met ontzettend veel plezier naartoe. Het is vooral om ervaring op te doen. Ik denk niet dat ik mee kan doen om de prijzen. Ik ben één van de jongste deelnemers en de Japanners en Canadezen zijn erg sterk. Maar ik ga natuurlijk wel mijn uiterste best doen!”

Voor later heeft Aafke een grote droom. “Ik wil de eerste zijn die zich kwalificeert voor shorttrack en langebaanschaatsen op één Olympische Spelen. Jorien ter Mors is een shorttrackster die het ook probeert en van mijn leeftijd zijn er ook een hoop schaatsers die beide doen. Ik hoop dat ik ooit de eerste ben.”