Peter Lenderink

(Foto: Robert Cooijmans)
Naam:  Peter Lenderink
geboren: 11-02-1996 in Hardenberg
woonplaats: Ommen
sport en discipline: Langebaanschaatsen (1500m, 3000m, massastart)
School/opleiding: VWO aan het Zernike College
Vereniging: YVG Groningen
Belangrijke resultaten: NK Allround C junioren
Website: -
Filmpjes op YouTube:- 
in actie op: 16, 18 en 20 januari

Peter Lenderink is negen jaar als hij voor het eerst wedstrijden gaat schaatsen. “Eerst zat ik op voetbal, maar dat vond ik niet zo leuk. Ik deed al sinds mijn vijfde aan skeeleren en toen heb ik rond mijn achtste in de zomer meegedaan met de skeelertrainingen van een schaatsclub uit Ommen. Na de zomertrainingen gingen zij weer naar de schaatsbaan en ben ik ook maar een keer meegegaan. Nu skeeler ik alleen nog als training voor het schaatsen. Mijn laatste skeelerwedstrijd is alweer een jaar geleden.”

Al snel bleek dat Peter erg goed was in schaatsen. Al had hij dat zelf nog niet echt door. “Ik vond het schaatsen vooral erg leuk. Ik was helemaal niet bezig met hoe goed de concurrentie was enzo. Maar rond mijn twaalfde werd ik gevraagd voor het gewest van Drenthe. Ik vond het zo leuk dat ik gevraagd werd dat ik daar ook naar toe ging. Nu zit ik op de Schaatsacademie in Groningen.”

Op de Schaatsacademie kan hij zijn sport en school combineren. “Ik train ’s ochtends en dan kom ik pas rond een uur of twaalf op school. Ik krijg ook vrij als ik bijvoorbeeld op trainingskamp ga of wedstrijden heb. School gaat niet helemaal zoals ik het wil, maar schaatsen gaat nu even voor.”

Ook Peter plaatste zich, net als de andere schaatsers, in Berlijn voor de Jeugd Olympische Spelen. In Berlijn liet hij op de 1500 en 3000 zijn Nederlandse concurrenten voor de Jeugd Olympische Winterspelen achter zich.. “De 1500 en de 3000 meter zijn mijn favoriete afstanden. Voor mijn leeftijd zijn dat de allround afstanden. Dat vind ik ook het mooist. Een allrounder kan een aardige 500 meter rijden, maar kan zich ook goed staande houden op lange afstanden. Een sprinter is na 500 meter al helemaal kapot. Sommige kunnen dan nog wel een 1000 meter rijden op karakter, maar daar houdt het dan bij op.”

Daarom zou Peter later dan ook graag een wereldkampioenschap allround rijden. “Of de Olympische Spelen. Het is natuurlijk moeilijk om te zeggen of het ook echt gaat lukken, maar dromen hoeven niet altijd realistisch te zijn.”

Maar eerst heeft hij nog de Jeugd Olympische Winterspelen. “Ik heb wel Nederlands kampioenschappen en landelijke wedstrijden geschaatst, maar de Jeugd Olympische Winterspelen is het wel grootste toernooi tot nu toe. Ik kan me er alleen nog niet zo heel veel bij voorstellen. Het is natuurlijk een groot toernooi, maar ik weet nog helemaal niet hoe hard andere landen schaatsen. Ik weet alleen hoe hard Bastijn (de andere mannelijk Nederlandse langebaanschaatser in Innsbruck, red.) rijdt. Ik ga er in ieder geval zo hard mogelijk schaatsen!”