Bastijn Boele

(Foto: Robert Cooijmans)
Naam: Bastijn Boele
geboren: 29-01-1996 in Den Haag
woonplaats: Leiden
sport en discipline: Langebaanschaatsen (1500m, 3000m, massastart)
School/opleiding: VWO aan het Bonaventuracollege
Vereniging: IJsvereniging Voorschoten
Belangrijke resultaten: 3e NK Allround Junioren C
Website: -
Filmpje op YouTube: - 
in actie op: 16, 18 en 20 januari

Zeven jaar geleden leerde Bastijn Boele echt schaatsen. Zijn ouders stelden voor dat hij ging schaatsen, zodat hij dat later ook kon doen op natuurijs. Bastijn stemde daar mee in. “Daarna merkte ik al best snel dat ik goed was met schaatsen. Ik reed in groepjes met oudere schaatsers en was daarom altijd de jongste. Vier jaar geleden merkte ik pas echt hoe goed ik was. Als pupil werd ik bij de clubselectie geplaatst. Normaal mag je daar alleen naar toe als je junior bent. Het is één keer eerder gebeurd dat een pupil bij de wedstrijdselectie werd geplaatst en die is best goed geworden.”

Uiteindelijk heeft hij maar één jaar bij de clubselectie gezeten, want nu zit hij alweer drie jaar bij het gewest Zuid-Holland. “Ik train nu alleen nog maar bij het gewest. Daar zijn alleen maar goede rijders en alle trainingen zijn van een hoog niveau. Dat helpt zeker bij mijn ontwikkeling als schaatser.”

In Berlijn plaatste Bastijn zich voor de Jeugd Olympische Winterspelen. “De Residentiecup (de pre-kwalificatiewedstrijd, red.) ging nog niet heel goed. Het was het begin van het seizoen en ik was technisch erg vooruit gegaan. Daardoor kon ik nog niet zo goed met de snelheid in de bochten omgaan. Maar tijdens de landenwedstrijd in Berlijn ging het eigenlijk weer heel lekker. De bochten liepen lekker, het was gewoon stampen en doorgaan.”

Wat hij straks van de Jeugd Olympische Winterspelen moet verwachten weet hij niet zo goed. “Ik heb gelezen dat er een Olympisch dorp is. Er zijn meer dan duizend sporters en daar zal de aanhang dan nog wel bij komen. Ik ben heel benieuwd. Ik denk dat het straks veel groter is dan dat ik me had voorgesteld.”

Een echt doel heeft Bastijn zichzelf niet opgelegd. Vooral omdat het allemaal erg moeilijk in te schatten is. “Ik wil gewoon een goede race rijden. Het is moeilijk om te zeggen waar ik wil of ga eindigen. We rijden op het een buitenbaan en van de concurrentie weet ik namelijk vrij weinig. Je kan wel tijden vinden op internet, maar die kan je toch niet met elkaar vergelijken. Elke baan is weer anders. De ene baan is heel snel en de andere weer langzaam. Dus uit die tijden kan je vrij weinig opmaken.”

Over de toekomst denkt Bastijn niet echt na. “Ik leef met de dag. Of nou ja, met het seizoen dan. Dus nu gaat het vooral om de Jeugd Olympische Winterspelen. Daar heb ik zeker weten heel erg veel zin in!”