Suzanne Schulting

NED_SCHULTING_SUZANNE19970925
Naam: Suzanne Schulting
geboren: 25-09-1997 in Groningen
woonplaats: Tijnje
sport en discipline: Langebaanschaatsen (500m, 3000m, massastart)
School/opleiding: VWO aan het OSG Sevenwolden
Vereniging: SCT/HCH
Belangrijke resultaten: Kwalificatie JOS
Website: -
Filmpjes op YouTube:
Suzanne op de 1500 meter
-Suzanne tegen shorttrackster Aafke Soet  
in actie op: 16 en 20 januari

Resultaten JOS2012:
- 500 meter: vierde plaats

Suzanne Schulting is een jong schaatstalent waar we later waarschijnlijk nog veel van gaan horen. En dat terwijl ze eerst helemaal niet wilde schaatsen. “Mijn vader en moeder wilde graag dat ik leerde schaatsen. Ik woon in Friesland, er ligt veel water en het is toch een soort traditie. Eerst ging ik op kunstschaatsen, maar dat vond ik niks. Toen ben ik met een vriendinnetje naar het 'gewone' schaatsen gegaan en dat vond ik wel erg leuk.”

En hoe leuk ze dat vindt, is wel te zien aan haar trainingsuren. Twee keer per dag, zes dagen in de week traint Suzanne voor haar sport. “Ik zit op de Talenten Academie en daar kan ik mijn sport en school heel goed combineren. Ik ga maar drie uurtjes per dag naar school. Dat is wel fijn, want ik train erg veel. In het begin vond ik het wel zwaar, al die trainingen, maar nu heb ik er bijna geen moeite meer mee.”

In al die trainingen zit genoeg variatie. Schaatsen, fietsen, hardlopen, ze doet het allemaal. “Eén keer per week hebben we zelfs ijshockeytraining. Dat is om de liezen sterker te maken voor het shorttrack, want dat doe ik ook op hoog niveau. In ijshockey ben ik alleen niet zo goed. Ik kan wel lekker beuken, maar met die stick kan ik niet zo goed overweg.”

Suzanne Schulting kwalificeerde zich voor de Jeugd Olympische Winterspelen door haar goede 1500 meter tijdens een interlandwedstrijd in Berlijn. “Mijn 1500 meter was één van de beste. Ik hoop straks op de Jeugd Olympische Spelen op die afstand bij de eerste vijf, misschien zelfs de eerste drie te eindigen.”

De 3000 meter kan ze moeilijker inschatten, omdat ze die afstand nog nooit heeft gereden. “Als het goed is, rijd ik hem binnenkort voor de eerste keer. In Innsbruck wordt het dan mijn tweede keer. Ik ga gewoon hard rijden en dan ga ik er voor om een goede tijd neer te zetten. Mijn uithoudingsvermogen is wel één van mijn sterke punten, dus een mooie tijd neerzetten komt wel goed.”

Verder verwacht ze dat de Jeugd Olympische Winterspelen vooral een leerzame ervaring zijn. “Je kan er veel ervaring op doen voor later. Verder denk ik dat het ook erg gezellig wordt. Met de schaatsploeg zijn we al een paar keer naar wedstrijden geweest en Aafke Soet ken ik al van Jong Oranje van shorttrack. Ik heb er erg veel zin in!”