Sanneke de Neeling

Sanneke de Neeling
Naam:  Sanneke de Neeling
geboren: 19-04-1996 in Rotterdam
woonplaats: Rotterdam
sport en discipline: Langebaanschaatsen (1500m, 3000m, massastart)
School/opleiding: VWO aan het Rudolf Steiner College
Vereniging: SV Lansingerland
Belangrijke resultaten: Drievoudig Nederlands Kampioen C-junioren
Website: -
Filmpjes op YouTube: -
in actie op: 16, 18 en 20 januari

Sanneke de Neeling schaatste zich in Berlijn naar de Jeugd Olympische Winterspelen. “In Nederland moest ik eerst bij de beste vier van de Residentiecup rijden. Die mochten weer door naar het kwalificatietoernooi in Berlijn. In Berlijn moest ik bij de eerste twee eindigen als ik naar de Jeugd Olympische Winterspelen wilde. Ik won uiteindelijk alle vier de afstanden. Straks in Innsbruck rijd ik de 1500 en de 3000 meter.”

Sanneke was zes jaar toen ze voor het eerst op schaatsen stond. “Mijn ouders wilden graag dat ik, als er ooit natuurijs lag, de molentocht in Rotterdam kon schaatsen.” De molentocht is een schaatsrit langs de vele molens die aan het water staan. “Nu schaats ik bij het gewest van Zuid-Holland. Dat is een team met talenten uit Zuid-Holland.”

Met die talenten traint ze zeven keer per week. Vier trainingen op het ijs, één op de fiets en twee keer per week heeft ze een hardlooptraining. “Die verschillende trainingen verbeteren mijn schaatsen. De bochten en de rechte stukken gaan altijd wel goed. De start gaat af en toe goed. Die kan nog wel een stukje beter.”

Begin dit jaar won Sanneke de Vikingsrace. Een wedstrijd waarin alle grote talenten van Europa naar Nederland komen om tegen elkaar te strijden. “Het is een soort Europees Kampioenschap, alleen dan georganiseerd door een schaatsclub in Nederland. Ik won de wedstrijd en was één van de jongste schaatsers. Straks in Innsbruck ben ik de oudste.”

Sanneke gaat voor het maximale en hoopt mee te kunnen doen voor de medailles. Daarvoor moet ze nog wel de Chinezen en Koreanen verslaan. “Ik heb wat tijden gezien en ze schaatsen allemaal erg hard. Ik hoop dat ik ze aankan, want ik ga natuurlijk wel voor een medaille! Verder verwacht ik op de Jeugd Olympische Winterspelen veel te kunnen leren. Je hebt er ook workshops. Ik ga ze natuurlijk niet allemaal volgen, maar misschien wel een paar.”

Later wil Sanneke graag op de ‘echte’ Olympische Spelen in actie komen. “Het liefst op de 1000 en 1500 meter.” Diane Valkenburg is iemand waar ze veel tegen op kijkt. “Als ik haar op een clubavond zie, maakt ze altijd een praatje. Vraagt ze hoe het met me gaat en zegt ze dat ik veel vooruit ben gegaan. Dat vind ik toch wel heel bijzonder als iemand die zo goed is je ook aandacht geeft.”

>> lees hier het portret van Sanneke op www.zappsport.nl