Jesse Augustinus

Jesse-Augustinus-2Foto: 4.bp.blogspot.com
Naam: Jesse Augustinus
geboren: 25-09-1995 in Brunssum
woonplaats: Brunssum 
School/opleiding: VMBO TL aan het Da Capo College
sport en discipline: Snowboard (slopestyle) 
Belangrijke resultaten: Nederlands kampioen Slopestyle en diverse internationale podiumplaatsen
Website: -
Filmpjes op YouTube: Filmpje van StreetPioneers (http://www.youtube.com/watch?v=CC3_AgUDebU
in actie op: 19 en 20 januari

Jesse Augustinus is pas zestien jaar, maar nu al erg professioneel bezig met zijn sport. Hij heeft internationale contracten, zit twintig weken per jaar in het buitenland en heeft prachtige titels in zijn prijzenkast staan. “Ik ben ook erg trots op al mijn prijzen.”

Jesse was acht jaar toen hij voor het eerst op een snowboard stond. “Dat was in Oostenrijk. Ik ging met mijn vader en moeder op wintersportvakantie en ik verveelde me. Toen ben ik gaan snowboarden. Eerst moest ik fatsoenlijk leren snowboarden en toen ging ik er steeds meer dingen bij doen. Een keer van een schansje af, een trick leren en uiteindelijk ben ik me gaan specialiseren in slopestyle. Dat vond ik het leukst.”

Bij slopestyle ga je een parcours af waarbij je obstakels, zoals een rails en een schans, tegenkomt. Op deze obstakels doe je dan je beste trick. “Natuurlijk ben ik weleens bang geweest om ergens vanaf te gaan, maar als je begint, ga je ook niet gelijk van de hoogste en lastigste berg af. Je bouwt het langzaam op. Je moet blijven oefenen, dan lukt het vanzelf.”

Jesse sport vaak in Landgraaf, maar echt trainen doet hij in het buitenland. “In Landgraaf is een indoor skipiste, dus daar kan ik vooral veel runs maken. Maar in de bergen leer ik uiteindelijk het meest. Daar heb je te maken met bergen en weersomstandigheden en daar moet ik altijd wel even aan wennen. Het liefst heb ik een strak blauwe lucht en frisse sneeuw. Dat board het lekkerst.”

Vroeger ging Jesse met zijn ouders, en dan vooral zijn vader, naar het buitenland. Tegenwoordig gaat hij alleen. “Dan ga ik bijvoorbeeld naar Mayerhofen en dan ontmoet ik daar vrienden, fotografen of andere teams en dan ga ik daar mee trainen. Voor de fotografen doe ik dan tricks en zij maken daar foto’s van.”

De Jeugd Olympische Winterspelen beschouwt Jesse als een groot evenement, maar de wedstrijd is er één zoals alle anderen. “Een wedstrijd is gewoon een wedstrijd, maar ik ben benieuwd hoe de sfeer er omheen is. Ik was een paar weken geleden in Innsbruck om te trainen en toen hing de hele stad al vol met posters van de YOG.” Hoe zijn kansen op een medaille zijn, kan hij moeilijk inschatten. “Het ligt eraan hoe ik ben, hoe de anderen zijn, wat het weer doet. Maar ik ga natuurlijk mijn best doen! Op de rails kan ik veel punten scoren en ik weet wat ik ga en wil doen. Dat zijn mijn sterke punten.”

Later hoopt Jesse bij het hoogste profteam van Forum Snowboards te komen. Nu staat hij onder contract bij het talententeam van Forum Snowboards. “Ik hoop natuurlijk in grote films mijn tricks te kunnen laten zien. En de X-Games te bereiken. En als slopestyle een Olympische sport wordt, wil ik daar natuurlijk goud winnen.”