Adriana Jelinkova

Adriana Jelinkova
Naam: Adriana Jelinkova
Geboren: 02-10-1996 in Boskovice
Woonplaats: Saalfelden (Oostenrijk)
Sport en discipline: alpineskiën (super-G, supercombinatie, reuzenslalom, slalom)
School/opleiding: gymnasium aan het HIB Saalfelden
Vereniging: Ski-Pro
Belangrijke resultaten: kwalificatie JOS
Website: -
Filmpjes op YouTube: - 
In actie op: 14, 15, 17, 18 en 20 januari

Resultaten JOS2012:
- super g: dertiende plaats

Adriana Jelinkova skiet al vanaf haar derde. Toen deed ze dat met haar ouders op wintersport. Vanaf haar zesde ging ze bij een club op alpineskiën. “Vanaf dat moment ging ik ook wedstrijden doen. Ik vond het altijd erg leuk. Ik weet niet wanneer ik merkte dat ik echt goed was. Daar denk je als klein meisje niet aan. Nu pas besef ik me dat ik best veel heb gewonnen, maar ik ben niet echt iemand die daar over gaat opscheppen.”

Vijf jaar geleden is Adriana speciaal voor het alpineskiën naar Oostenrijk verhuisd. Daar zit ze nu op een Skihauptschule. “In 2006 had ik een wedstrijd en daar begon mijn trainer over een Skihauptschule in Bad Gastein. Voor mij was het al snel duidelijk dat ik daar naartoe wilde. Ik hoefde alleen nog maar een soort toelatingstest te doen. Ik vond het niet zo moeilijk om Nederland achter mij te laten. Ik wilde alles uit het skiën halen.”

Af en toe mist ze Nederland wel. “Ik heb nog vrienden en familie in Nederland wonen, dus die mis ik natuurlijk wel. Met internet en de smartphones van tegenwoordig is het wel een stuk makkelijker. Zo houd ik makkelijk contact met ze. In de zomer ga ik altijd twee weken naar Nederland. Vrienden en familie bezoeken. Dat vind ik erg leuk en ook belangrijk.”

Veel vaker dan die twee weken kan Adriana ook niet naar Nederland komen, want haar programma in Oostenrijk is overvol. “Omdat ik op een speciale school zit ga ik tot november zes dagen per week tot één uur naar school. Daarna ga ik dan trainen. Vanaf november tot en met april heb ik dan alleen op maandag en dinsdag school, omdat het winterseizoen dan is begonnen. Soms ben ik er niet eens op die dagen, omdat er dan FIS-wedstrijden zijn. Daar moet ik goede punten halen.”

Op basis van haar FIS-punten kwalificeerde Adriana zich ook voor de Jeugd Olympische Winterspelen. Voor haar een complete verrassing. “Ik wist wel de Jeugd Olympische Winterspelen er waren, maar ik was er niet zo mee bezig. Vorig jaar had ik een rugblessure, dus toen heb ik een heel seizoen niet kunnen skiën. Daarom was ik dit seizoen vooral bezig om beter te worden en weer wedstrijdritme en zelfvertrouwen te krijgen. En toen tussen de wedstrijden door kreeg ik op Facebook ineens allemaal felicitaties, omdat ik me had gekwalificeerd. En dat terwijl ik het zelf eigenlijk nog niet wist.”

Nu is Adriana wel iets meer met de Jeugd Olympische Winterspelen bezig. “Ik ski straks nog een paar wedstrijden op de slalom om vertrouwen op de te doen en daarna neem ik mijn rust. Het geboortejaar 1995 is met alpineskiën een erg sterk jaar. Ik heb dus veel concurrentie, maar dat is ook wel goed. Dat geeft me een beetje pepperoni in mijn kont en dan moet ik elke wedstrijd wel alles geven. Dat ga ik op de Jeugd Olympische Winterspelen ook doen en dan hoop ik dat ik bij de besten van het veld eindig!”