Julie Zwarthoed

(Foto: Robert Cooijmans)Foto: www.ijshockey.com
Naam: Julie Zwarthoed 
Bijnaam: Juul
Geboren: 25-09-1994 in Sweikhuizen
Woonplaats: Sweikhuizen
Sport en discipline: ijshockey, skills challenge
School/opleiding: MBO aan het Johan Cruijffcollege
Sport: Ijshockey
Vereniging: Smoke Eaters Geleen
Belangrijke resultaten: Wereldkampioen (3e divisie vrouwen)
Website: -
Filmpjes op YouTube: - 
In actie op: 16 en 19 januari

Julie is nog maar drie jaar als ze voor het eerst op ijshockeyschaatsen staat. Samen met haar vader betreedt ze het ijs. “Mijn vader is ijshockeycoach, dus zo kwam ik in aanraking met ijshockey. Ik vond het erg leuk, dus dat ben ik blijven doen.”

Nu, veertien jaar later, staat Julie tussen grote mannen op het ijs. In de eerste divisie, één divisie onder de eredivisie, speelt ze als het enige meisje in een mannenteam. “Dit is het eerste jaar dat ik in de eerste divisie speel. Ik had verwacht dat ik in het begin nog een beetje moest aftasten en wennen, maar het gaat eigenlijk erg goed. Ik doe goed mijn best en pak mijn puntjes gewoon mee.”

Dat ze tussen alleen maar jongens op het ijs staat, vindt Julie niet zo erg. “Het is eigenlijk wel fijn. Ik hou van het wat hardere spel. Je kunt je frustratie veel beter kwijt. Als ik nu bijvoorbeeld boos of gefrustreerd ben, dan geef ik gewoon een jongen check tegen de boarding. Als ik bij het Nederlands damesteam ben, kan dat niet.”

Ook al is het spel van het Nederlands damesteam wat minder hard, toch heeft ze al erg mooie momenten met het team gekend. “We zijn wereldkampioen geworden van de derde divisie. In de finale maakte ik het beslissende doelpunt in de penaltyreeks. Dat was erg gaaf. Dat is sowieso het mijn mooiste sportmoment tot nu toe.”

Tot nu toe inderdaad, want wellicht gaat ze dat moment op de Jeugd Olympische Winterspelen overtreffen. Julie plaatste zich tijdens de kwalificatie voor de Skills Challenge als zevende, maar had toen een liesblessure waardoor ze niet voluit kon gaan. “Ik ben beter dan toen. Ik kan nu ook weer voluit schaatsen en op de verschillende onderdelen van de Skills Challenge heb ik getraind. Elke vrijdagochtend werd daar extra aandacht aanbesteed, dus ik hoop dat ik straks mee kan doen om de medailles.”

Later wil Julie graag in Amerika of Canada gaan ijshockeyen. “Of op het hoogste niveau van Nederland. Maar het liefst in het buitenland. Daar ligt het niveau een stuk hoger en dan kan ik er ook een beetje geld mee verdienen. Waarschijnlijk moet je er daarnaast nog wel een baantje bij hebben, maar dan ben ik wel prof.”