Guus Simons

(Foto: Robert Cooijmans)
Naam: Guus Simons
geboren: 02-10-1996 in Tilburg
woonplaats: Tilburg
sport en discipline: ijshockey, skills challenge
School/opleiding: Havo aan het Willem ll college in Tilburg
Vereniging: Tilburg Trappers
Belangrijke resultaten: Nederlands kampioen U17
Website: -
Filmpjes op YouTube: - 
in actie op: 16 en 19 januari

Guus Simons kwalificeerde zich afgelopen zomer voor de Jeugd Olympische Spelen in Innsbruck. In Finland plaatste hij zich als tiende voor de Skills Challenge, een individuele ijshockeywedstrijd. “De skills challenge bestaat uit verschillende onderdelen, gebaseerd op snelheid, kracht en precisie. Je moet bijvoorbeeld zo snel mogelijk een afstand afleggen, maar ook zo hard mogelijk schieten of de puck door een gat heen mikken. De testen zijn niet nieuw, want het zijn oefeningen die je ook in trainingen doet. Maar testen afleggen in wedstrijdverband is wel nieuw. Normaal zijn de wedstrijden alleen met je team.”

Al sinds zijn vierde doet Guus aan ijshockey. “Ik ben nu bezig aan mijn elfde seizoen. IJshockey is mij met de paplepel ingegoten. Het zit echt in de familie, dus toen ik een sport ging kiezen, zei mijn moeder: “Waarom probeer je ijshockey niet?” En daarna heb ik nooit een andere sport gedaan.”

In totaal traint Guus ongeveer acht keer per week en dat vergt erg veel tijd. “Ik heb vijf of zes keer per week ijstraining en train nog twee keer in de sportschool. In het weekend heb ik meestal nog twee wedstrijden, dus mijn leven bestaat wel een beetje uit school en ijshockey. Maar dat is wel heel leuk hoor! En in de vakantie onderhoud ik dan mijn sociale contacten.”

Met de Jeugd Olympische Spelen in het vooruitzicht worden al die trainingen wat meer gericht op de oefeningen van de skills challenge. “In de kwalificatie werd ik tiende, maar ik heb het idee dat ik nu wel veel beter ben dan toen. Vooral omdat ik al die onderdelen veel heb geoefend. Ik heb hoge verwachtingen en hoop op een plek bij de eerste vijf.”

Ook van het toernooi zelf heeft Guus hoge verwachtingen. “Het is de eerste editie, dus je weet nog niet helemaal hoe het eruit gaat zien. Ik laat me verrassen, maar ik verwacht wel iets heel moois. Als ik daar ben, laat ik het over me heen komen. Ik heb er echt heel veel zin in!”

Dromen voor de toekomst heeft Guus ook. “Ik hoop over vier of vijf jaar in de eredivisie bij Tilburg Trappers te spelen. Ik speel nu in de eerste divisie, één klasse eronder, tegen mannen van dertig. Fysiek verlies ik het nog van ze, maar ik leer er wel erg veel van. Misschien wil ik later naar het buitenland, maar dat kan ik nu nog niet zeggen. Dat is gewoon nog te ver weg. Nu eerst de Jeugd Olympische Winterspelen maar eens winnen!”

Bekijk hier een interview met Guus bij zijn vertrek naar Innsbruck:>> Lees hier het portret van Guus bij www.zappsport.nl