Astrid Ekelmans

NED_EKELMANS_ASTRID_19961031
Naam: Astrid Ekelmans
geboren: 31-10-1996 in Hoorn
woonplaats: Hoorn
School/opleiding: VWO aan het Atlascollege OSG Westfriesland 
sport en discipline: skeleton
Belangrijke resultaten: Nederlands kampioen junioren, tweede bij NK senioren
Website: -
Filmpjes op YouTube: - 
in actie op: 21 januari

Astrid Ekelmans doet pas een jaar aan skeleton, maar mag nu al meedoen aan de Jeugd Olympische Winterspelen. “Ik ben toevallig in het skeleton gerold. Toen Edwin van Calker op de Olympische Winterspelen van 2010 niet de bobsleebaan afdurfde, wilde de bobsleebond een Developmentteam opzetten. Ze plaatsten een oproep om nieuwe atleten voor bobslee, skeleton en rodelen te werven en ik gaf me daar voor op. Toen hoorde ik een hele tijd niks en ineens kreeg ik een mailtje of ik mee wilde doen aan een testdag. Daar moest ik wat testjes doen, zoals sprinten en kogelstoten. Later vroegen ze aan mij of ik mee wilde doen aan de kwalificatiewedstrijd voor de Jeugd Olympische Spelen.”

En daar zei ze natuurlijk geen nee tegen. De kwalificatie voor de Jeugd Olympische Spelen in Winterberg en Igls gingen erg goed. “Ik plaatste me als derde van Europa. Vooral mijn start is erg goed. Die is vaak het snelste van het hele deelnemersveld. Alleen in het laatste stuk laat ik af en toe wat liggen. Daar let ik nu tijdens wedstrijden en trainingen op, want dat kan nog beter.”

Omdat er in Nederland geen wedstrijdbaan is, moet Astrid vaak naar het buitenland voor wedstrijden. “In Nederland ligt alleen een startbaan, dus al mijn wedstrijden zijn in het buitenland. Daardoor ben ik vaak weg van school. Gelukkig werkt school, zolang ik goede cijfers haal, goed mee. Zo heb ik straks de Jeugd Olympische Spelen en daarna ben ik nog een week weg voor het wereldkampioenschap junioren . Ik ben dan drie weken van huis en heb gelijk daarna toetsweek. Ik mis dus veel lessen, maar ik neem mijn boeken mee naar het buitenland en tussen de wedstrijden door kan ik dan leren.”

Bijzonder is dat Astrid vooral veel atletiektrainingen doet. “Dat deed ik al voordat ik aan skeleton deed. Atletiek is ook een erg goede basis. Ik ben goed in sprinten en verspringen en die kwaliteiten heb je ook bij skeleton nodig. Skeleton doe ik vooral in de winter en atletiek vooral in de zomer. De twee sporten versterken elkaar. Daarom ben ik ook niet van plan om tussen de sporten te kiezen.”

Van de Jeugd Olympische Spelen heeft Astrid grote verwachtingen. “Het lijkt me echt geweldig, zo’n groot evenement. Dat je met alle sporters in een groot Olympisch Dorp zit… Een hele ervaring.”

Wat haar kansen zijn op een medaille weet ze nog niet. “Ik heb me als derde van Europa geplaatst voor de Jeugd Olympische Spelen. Daar komen straks de deelnemers van de andere continenten nog bij. Het ligt wel dichtbij elkaar, dus ik ga er zeker weten voor!” 

Video: Skeletonster Astrid Ekelmans niet bang voor hoge snelheden