Mandy Groot

NED_GROOT_MANDY_19930222
Naam:  Mandy Groot
geboren: 22-02-1993 in Purmerend
woonplaats: Heerenveen
sport en discipline: bobsle (tweemansbob meisjes)
School/opleiding: MBO aan het Friesland College
Belangrijke resultaten: Kwalificatie voor JOS
Website: -
Filmpjes op YouTube: - 
in actie op: 22 januari

Bij Mandy Groot ging het schaatsen niet zoals ze het wilde en daarom besloot ze om het avontuur met het bobsleeën aan te gaan. “Ik woon naast Thialf en op weg naar mijn schaatstrainingen zag ik de bobsleemeiden altijd. Dan zeiden ze: “Hee Mandy, wil je niet een keer met ons meedoen? Wij zoeken nog iemand.” En elke keer keer zei ik weer dat dat niet ging gebeuren. Totdat het schaatsen niet zo lekker meer ging. Toen heb ik toch een keer meegedaan en eigenlijk was het wel heel erg leuk.”

Speciaal voor de Jeugd Olympische Winterspelen heeft ze het schaatsen en skeeleren op een laag pitje gezet. “Ik doe het nu ongeveer vier maanden. Eerst trainde ik twee keer per dag voor schaatsen, maar voor bobslee is dat een stuk minder. Meestal train ik één keer per dag of soms twee keer, maar dan wel elke training voluit. Elke zaterdag hebben we een starttraining in Harderwijk en voor de rest zijn het vooral sprint-, kracht- en buikspiertrainingen.”

In Innsbruck zit Mandy samen met Kimberley Bos in een bob. Zij als remster en Kimberley als pilote. “We zijn een goed team. We hebben wel eens discussies en zijn het niet altijd met elkaar eens, maar als we in de bob zitten dan zijn we een perfect team.” Dat is volgens Mandy vooral de verdienste van Kimberley. Lachend zegt ze: “Ze is een goede pilote. Ik geef haar alleen een duw en ga dan lekker zitten.”

In Innsbruck gaat Mandy voor een podiumplaats en dan natuurlijk het liefst de gouden medaille. “We kunnen hem zeker halen. De druk ligt niet bij ons, maar bij het andere Nederlandse team. Dat is voor ons wel gunstig. Wij hebben in de kwalificatie niet één keer gewonnen. Marije (pilote van het andere team, red.) won ze allemaal. De druk ligt dus bij haar.”

Druk voelt Mandy sowieso niet zo erg. Ze heeft al aardig wat ervaring met grote toernooien door het schaatsen en skeeleren. “Het wordt inderdaad mijn eerste grote bobsleewedstrijd, maar bij het skeeleren heb ik al aan EK’s en WK’s meegedaan. Daarnaast heb ik ook internationale wedstrijden geschaatst. Het maakt de Jeugd Olympische Winterspelen natuurlijk niet minder bijzonder, maar ik ga er wel met een ander gevoel naar toe. Die spanning is voor mij niet nieuw, voor de anderen waarschijnlijk wel. Ik neem mijn eerdere ervaringen mee, de anderen doen die hier op.”

Toekomstdromen heeft ze ook. “Op lange termijn wil ik graag medailles winnen op internationale toernooien met schaatsen en skeeleren. Daar heb ik toch langer en harder voor gewerkt dan voor het bobsleeën. Maar mijn doel op korte termijn is toch goud winnen op de Jeugd Olympische Spelen. Ik kan niet wachten tot het eindelijk zo ver is. Van mij mag het nu al beginnen.”

>> lees hier portretten van de bobsleesters op www.zappsport.nl