Sanne Dekker

NED_DEKKER_SANNE_19930929
Naam:  Sanne Dekker
geboren: 29-09-1993 in Tilburg
woonplaats: Gouda
sport en discipline: bobslee (tweemansbob meisjes)
School/opleiding: Lerarenopleiding Engels aan de Hogeschool Utrecht
Belangrijke resultaten: Kwalificatie JOS
Website: -
Filmpjes op YouTube: - 
in actie op: 22 januari

De bobsleecarrière van Sanne Dekker lijkt wel een sprookje. Vier maanden geleden stond ze namelijk pas voor het eerst op de startbaan in Harderwijk. “Het is zo bijzonder hoe het allemaal is gegaan. Ik had een atletiekwedstrijd en na het sprintonderdeel kwamen er een man en een meisje naar mij toe. De man legde uit dat hij bondscoach was van het bobslee Developmentteam en dat hij nog op zoek was naar een remster. Samen met Marije, het meisje dat erbij was, ben ik een keer in Harderwijk op de startbaan gaan trainen en toen vond ik het eigenlijk wel heel erg leuk.”

Wat het sprookje helemaal bijzonder maakt, is dat ze in hun leeftijdscategorie al met de wereldtop meedoen. “Bij bobslee ben je tot je 26ste junior. Maar omdat de Jeugd Olympische Winterspelen maar tot 18 jaar is, zijn we in deze leeftijdscategorie echt wereldtop. Tijdens de kwalificatiewedstrijden wonnen wij en het andere Nederlandse team goud en zilver.”

Normaal mag je maar één team per land afvaardigen naar de Jeugd Olympische Winterspelen. Voor bobslee bestond er echter een wildcard en daar maakte de Bob en Sleebond Nederland (BSBN) handig gebruik van. “Toen we wisten dat die wildcard bestond, hebben we die natuurlijk meteen aangevraagd. We hoopten stiekem op twee teams en niet veel later hoorden we dat we ook daadwerkelijk met twee teams naar Innsbruck mochten. Dat was natuurlijk wel heel gaaf. Ik gun het dat andere team (Kimberley en Mandy, red.) ook heel erg. In die vier maanden zijn we echt vriendinnen geworden.”

Dat is misschien ook wel de kracht van de Nederlandse bobteams voor de Jeugd Olympische Winterspelen. Alles er voor over hebben om samen te winnen. “In aanloop naar de Jeugd Olympische Winterspelen hebben we ook afgewisseld met de remsters en pilotes.” Sanne is remster en heeft zowel bij pilote Marije als Kimberley in de bob gezeten. “In Innsbruck zit ik toch weer bij Marije in de bobslee. We zijn allebei erg gedreven en kunnen elkaar lekker oppeppen voor een wedstrijd.”

Het is voor Sanne wel gek dat haar trainingsgenootjes en vriendinnen concurrenten zijn. “Het is wel raar, maar voor en tijdens de wedstrijd ben je toch meer met jezelf bezig. Na de wedstrijd komen we wel altijd naar elkaar toe, geven we elkaar een knuffel en dan praten we over de race. In Innsbruck doen we mee om de medailles. Het liefst goud en zilver. Het moet kunnen. We hebben alleen de teams van Korea en Canada nog niet gezien, maar wij gaan zeker weten voor goud!” 

>> lees hier portretten van de bobsleesters op www.zappsport.nl